Annonce
Indland

Stasi-dokumenter belaster Danmark

Hidtil ukendte dokumenter fra Stasis arkiver i Berlin afslører kompromitterende oplysninger i sagen om de 18 østtyske systemkritikere, der i 1988 belejrede den danske ambassade i DDR, skriver Berlingske Tidende.

De nye oplysninger fra det tidligere østtyske sikkerhedspoliti viser, at begivenhederne ikke fandt sted som meddelt til et undersøgelsesudvalg nedsat af Folketinget.

Stasi-dokumenterne fastslår, at Danmark gav tilladelse til, at DDR-myndighederne mindre end tre timer efter belejrernes ankomst ryddede ambassaden. Af redegørelsen til Folketinget fremgår det, at den formelle anmodning blev givet af Danmarks ambassadør til DDR's udenrigsministerium 12 timer efter belejringen blev indledt, og efter at alle andre muligheder var udtømte.

Andre dokumenter viser, hvordan en borgerlig dansk regering - da affæren var blevet offentligt kendt - samarbejdede med DDR-styret for at løse sagen.

De afslørende dokumenter er indeholdt i en doktorafhandling, som talsmanden for belejrerne, Wolfgang Mayer, har forsvaret ved universitetet i Bonn.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her