Jubel på slotspladsen - bryllup 14. maj

Titusindvis af mennesker på Amalienborg Slotsplads trodsede gråvejr og småregn og bød med hurra-råb og danske og australske flag deres kommende kronprinsepar velkommen.

"Kom så Frederik, kom så Frederik - vi vil ha' kys", lød det taktfast fra Amalienborg Slotsplads, hvor Københavns Politi anslår, at 20.000 glade mennesker med danske og australske papirflag kæmpede med den gallaklædte livgarde om pladsen foran Christian IX's Palæ.

Efter lidt bøvl med at få dørene op trådte kronprins Frederik og Mary Donaldson sammen med dronningen og prinsen på slaget 12 frem på balkonen og modtog den jublende hyldest.

Betuttet Mary

En let betuttet Mary Donaldson var klædt i en beigefarvet, taljesyet frakke, mens hendes storsmilende tilkommende havde valgt et skråstribet slips til det mørke jakkesæt.

Få minutter senere var det Marys forældres tur til at hilse på danskerne, da John Dalgleish Donaldson og Susan Moody trådte frem på balkonen.

Intet kys

Frederik og Mary viste sig endnu engang, men til folkemængdens højlydte skuffelse blev det ikke til et kys på balkonen. Tredje gang var regentparret igen med fremme, mens livgarden på slotspladsen - så vidt vides for første gang - spillede en australsk melodi. Men heller ikke her blev der kysset.

Først fjerde gang parret viste sig, dristede Frederik sig til at kysse Mary, men kun på hånden.

Frokost på Fredensborg

Efter balkon-seancen fortsatte kongefamilien og den nye svigerfamilie til Fredensborg Slot, hvor også prins Joachim og prinsesse Alexandra sluttede sig til selskabet og frokosten, der foregår under private former.

Frederik og Mary ankom kl. 13.15 som de sidste i kongehusets store Krone 1-bil med politieskorte.

Bryllup i Vor Frue Kirke

Kronprins Frederik og Mary Elizabeth Donaldson gifter sig i Vor Frue Kirke fredag den 14. maj 2004, meddeler hoffet. Vielsen vil blive forrettet af Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, bistået af professor Christian Thodberg.

Vor Frue Kirke er også Københavns Domkirke, og med valget bryder kongehuset med en lang tradition for kongelige bryllupper i Holmens Kirke.

Meddelelsen om bryllupsdatoen blev udsendt kl. 11 umiddelbart efter en times statsråd på Amalienborg med dronningen, kronprinsen og regeringen.

Fredag den 14. maj 2004 er en almindelig hverdag.

Den officielle meddelelse

"Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsen har den glæde at meddele, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har forlovet sig med frk. Mary Elizabeth Donaldson," hedder det i den officielle meddelelse fra hoffet.

Ifølge meddelelsen har "Statsrådet været forsamlet på Amalienborg Slot under Hendes Majestæt Dronningens forsæde. Efter indstilling fra statsministeren meddelte Hendes Majestæt i medfør af tronfølgeloven af 1953 samtykke til, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen indgår ægteskab med Mary Elizabeth Donaldson".

Fogh præsenterede ministrene

Umiddelbart derefter kunne regeringens medlemmer hilse på Danmarks kommende dronning og kronprins Frederik i Riddersalen.

På engelsk præsenterede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) medlemmerne af sin regering for Mary Donaldson.

Fest på slotspladsen

I strålende morgensol begyndte folk allerede tidligt på dagen at strømme til Amalienborg Slotsplads i god tid til at se det kommende kronprinsepar kl. 12. Inden da var solen imidlertid væk og afløst af gråvejr og småregn.

Mens dronning Margrethe og kronprins Frederik i Krone 2-bilen forlod Fredensborg Slot, hvor regentparret opholder sig i øjeblikket, begyndte regeringens medlemmer i blankpolerede biler at ankomme til Amalienborg midt i København for at være klar til dagens statsråd kl. 10.

Kort efter forlod Krone 4-bilen Fredensborg Slot med prins Henrik og dagens ene hovedperson, frøken Mary Elizabeth Donaldson - snart Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.

Middag på Fredensborg

Kronprinsen og Mary Donaldson holder pressemøde i Havesalen på Fredensborg Slot kl. 15.30, og her ventes Mary Donaldson at henvende sig til de 300 akkrediterede pressefolk på dansk.

I aften samles bl.a. kongefamilien, kronprinsens nye svigerforældre, regeringen, Folketingets formand, partiledere, repræsentanter for Grønlands og Færøernes hjemmestyrer og Højesterets præsident til en såkaldt udvidet statsrådsmiddag på Fredensborg Slot.

Her får pressen lov til at følge gæsternes ankomst, mens selve middagen bliver et lukket selskab.

Internetavisen følger og dækker forlovelsen dagen igennem i tekst, billeder og video.

shan@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.