Høring: Diskussion om PET's arkiver

Syddansk Universitet holder fredag høring om arkiverne hos Politiets Efterretningstjeneste. For har arkiverne overhovedet en fremtid, lyder det overordnede spørgsmål.

Politiets Efterretningstjeneste er for alvor kommet i offentlighedens søgelys, hvilket mildest talt er i strid med organisationens natur eller tradition. PET arbejder med efterretninger og hemmelige agenter, hvilket også gjorde sig gældende under Den Kolde Krig. Og det er netop diskussionen om Den Kolde Krig, der igen har sat gang i diskussionen om arkiverne.

Flere har haft adgang til efterretningstjenestens hemmelige arkiver og har for nylig beskrevet hidtil hemmeligholdte oplysninger fra arkiverne. Det har blandt andet skabt diskussion om f.eks. offentliggørelse af navne fra de hemmelige arkiver.

En række spørgsmål

Der er derfor rejst en række spørgsmål i forbindelse med åbningen af PET's arkiver - for har arkiverne overhovedet en fremtid?

"Ja, bestemt," lyder den faste konklusion fra tidligere operativchef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, der er en af paneldeltagerne til høringen på Syddansk Universitet:

"Hvis Danmark har behov for en efterretningstjeneste, er der også behov for arkiver. Arkiverne er lige så vigtigt et arbejdsredskab for efterretningstjenesten, som en malerpensel er for en maler."

Som det er i dag, skal personer og forskere have en særlig sikkerhedsgodkendelse for at få adgang til oplysninger i det hemmelige arkiv, og journalist Hans Davidsen-Nielsen, der netop er udkommet med en bog om PET's aktiviteter, talte varmt for mere åbenhed i arkiverne. Ligesom historikeren Peer H. Hansen er han kraftigt imod, at oplysninger på grund af hensyn til enkeltpersoner eller forældelse bliver slettet i arkiverne.

Peer H. Hansen: "Som historiker løber det mig koldt ned af ryggen. En destruktion af arkiverne bør ikke finde sted, da arkiverne kan fortælle om mange forhold under Den Kolde Krig."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.