Pædagoger: Ledelsen er skyld i vold

Et arbejdsmiljø helt ude af kontrol fik ifølge tidligere pædagoger volden til at stige på institutionen Strandvænget i Nyborg. Men vold er en del af hverdagen, siger souschefen.

To tidligere pædagoger på bostedet Strandvænget kritiserer ledelsen for at være skyld i et arbejdsmiljø helt ude af kontrol.

Pædagogerne beskriver Strandvænget som et sted, hvor stigende vold og seksuelle overgreb fra beboernes side og indelåsning af beboere var hverdag.

492 gange anmeldte pædagoger på institutionen i 2006, at de var blevet udsat for voldelige overgreb fra bostedets 160 beboere. I afdeling 15 til 18 var stemningen ofte på kogepunktet. Her udsatte ca. 30 udviklingshæmmede beboere personalet for 335 voldsovergreb i løbet af 2006.

»Det var direkte umenneskelige forhold. For både beboere og medarbejdere. Ledelsen skar ned og skar ned på personalet, selv om vi stod i en situation med stigende vold fra beboerne,« siger pædagog Jens Lorentzen, der har været ansat på Strandvænget i fem år og haft sin daglige gang der indtil maj 2006.

Skriver redegørelse

Efter at være gået til ledelsen gentagne gange med sit synspunkt, skrev Jens Lorentzen et brev og en redegørelse til Fyns Amt i forået 2006.

»Personalet sidder og græder, og føler sig utilstrækkelige i deres arbejde med beboerne,« skrev Jens Lorentzen.

Lignende beretninger fortæller pædagog Jens Holm, der i 14 år arbejdede i hus 16.

»Vi har haft lange perioder uden voldsindberetninger, men efter flere omstruktureringer, nedskæringer og jobrotation er det steget markant. Det, som beboerne har det bedst med, er forudsigelighed og genkendelighed,« siger Jens Holm.

Han gik psykisk ned og har været sygemeldt siden november 2005. Ud af 10 medarbejdere på hans gamle afdeling er tre andre langtidssygemeldt og en anden får psykologhjælp.

Ledelsen har ikke reageret på pædagogernes ønske om mere personale, men har pr. 1. januar 2007 indført supervision af pædagogerne udført af fagfolk.

»Det, som Jens (Lorentzen, red.) beskriver om arbejdsmiljøet på afdelingen, det er rigtigt. Forråelsen i afdelingen gør, at vi er sikre på, at personalet langt fra har indberettet alt det, som de har været udsat for,« siger Lene Horndrup, souschef på Strandvænget.

ole.hall@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen