Jyllands-Posten frifundet

Morgenavisen Jyllands-Posten har nu også rettens ord for, at det var i orden at bringe 12 Muhammed-tegninger i avisen den 30. september 2005.

Syv muslimske foreninger havde ved byretten i Århus anlagt privat straffesag mod bladets ansvarhavende chefredaktør, Carsten Juste, og bladets kulturredaktør, Flemming Rose, for overtrædelse af straffelovens injuriebestemmelser.

Retten fandt det ikke bevist, at tegningerne eller den ledsagende artikel på nogen måde kunne udgøre en personlig fornærmelse mod nogen af sagsøgerne.

Retssagen var de muslimske foreningers tredje forsøg på at få bladet dømt for offentliggørelsen af tegningerne.

Først forsøgte de muslimske foreninger at få bladet tiltalt efter blasfemi- og racismeparagrafferne. Det blev afvist af statsadvokaten i Viborg, men indbragt for rigsadvokaten, som den 15. marts 2006 efter en grundig vurdering af hver enkelt tegning afgjorde, at ingen af dem udgjorde en overtrædelse af straffelovens blasfemiparagraf eller racismeparagraf.

Herefter forsøgte de muslimske foreninger sig med en privat straffesag for overtrædelse af straffelovens injuriebestemmelser, som har til hensigt at beskytte mod fornærmende og ærekrænkende ytringer.

Heller ikke denne vej lykkedes for de muslimske foreninger.
Morgenavisen Jyllands-Postens ansvarhavende chefredaktør, Carsten Juste, er ikke overrasket over dommen.

»Alt andet end en klar frifindelse ville have været en katastrofe for pressefriheden og mediernes mulighed for at opfylde deres opgave i et demokratisk samfund,« siger Carsten Juste.

»Man kan mene om tegningerne og bladets offentliggørelse af dem, hvad man vil, men bladets uomtvistelige ret til at trykke dem er nu fastslået af både rigets øverste anklagemyndighed og af retssystemet. Vist har de muslimske foreninger mulighed for at anke dommen, men ærligt talt: jeg tror, at alle er klar over, at denne klare frifindelse er den rigtige og eneste acceptable afgørelse.«

Carsten Juste tror ikke på, at den klare frifindelsesdom vil tilfredsstille de islamistiske kræfter, som stadig med mellemrum fremsætter mordtrusler mod avisen og tegnerne.

»Der er rabiate personer i verden, som simpelthen ikke ønsker denne sag bilagt, men som i al fremtid vil bruge den til at skabe og opretholde splid, siger Carsten Juste og tilføjer: »Det er vi ikke bange for, men vi vil som hidtil være på vagt.«

Talsmand: Vi respekterer dommen

Imam Abu Laban og Kasem Ahmad fra Islamisk Trossamfund vil senere torsdag kommentere afgørelsen på den arabiske tv-kanal Al-Jazeera.

"Vi respekterer dommen, men vi forstår den ikke, og vi forstår ikke, at at det muslimske mindretal ikke beskyttes bedre i Danmark," siger talsmanden Kasem Ahmad til Jyllands-Posten.

Islamisk Trossamfund vil nu anke afgørelsen til landsretten.

Han forventer, at afgørelsen vil skabe uro i den muslimske verden. Men han tror dog ikke, at afgørelsen vil medføre voldelige reaktioner.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.