SF: Ny miljølov slår Mariager Fjord helt ihjel

En ny miljølov, der skal regulere landbrugets udledning af ammoniak, kvælstof og fosfor, vil forværre tilstanden i den døende Mariager Fjord og andre følsomme vandområder.

Det mener SF's miljøordfører, Steen Gade, som kalder miljøminister Connie Hedegaard (K) i samråd om sagen.

Lovforslaget, der i øjeblikket er i høring, er resultatet af et politisk forlig i juni mellem regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale. Steen Gade håber på et folkeligt oprør mod forliget, der skal resultere i nye regler for udvidelse af husdyrbrug fra 1. januar 2007.

- Det er utrolig trist og absurd, at regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale tilsyneladende er på vej til at øge risikoen for iltsvind - f.eks. i Mariager Fjord og Randers Fjord - i deres fælles aftale om miljøgodkendelser af husdyrbrug, siger Steen Gade.

Steen Gade mener, at landbruget med loven nærmest har fået et tag-selv-bord. Han støtter sig til det høringssvar, som Århus Amt netop har sendt Miljøministeriet.

- Der er en kæmperisiko for, at vi får mere iltsvind og en ringere beskyttelse af grundvand, natur og vandområder end i dag, siger han.

Kommentarerne fra Århus Amt rummer en sønderlemmende kritik af de nye regler for miljøgodkendelse af husdyrbrug. Amtet slår fast, at den ny lov vil betyde en væsentlig svækkelse af beskyttelsen af vandmiljøet og finder det helt uforståeligt, at man ikke vil benytte sig den omfattende kortlægning af kvælstoffølsomme naturtyper, der blev foretaget i 2004-2005.

Århus Amt konstaterer også, at en stor del af de danske vandområder ikke i dag lever op til kravene, der vil blive yderligere skærpet med EU's vandrammedirektiv.

- Ifølge de nye regler er det kun de små vandområder som lukkede fjorde, nor og brakvandssøer, som er "sårbare". Fremover vil der således ikke skulle foretages reguleringer i forhold til et vandområde som Mariager Fjord. Tilsvarende gælder for Randers Fjord, anfører amtet.

Underløber direktiv

De samme dystre toner lyder fra Fyns Amt.

- Hvis man tror, den lov redder søerne og fjordene, så tror man forkert. Det gør den absolut ikke, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra miljøafdelingen i Fyns Amt.

Både Århus Amt og Fyns Amt vurderer, at loven underløber EU's vandrammedirektiv, hvis krav om rent vand vi er forpligtet til at overholde fra 2015.

Loven vil komme til at koste skatteyderne mange millioner kroner i erstatninger til landmænd, der får tilladelse til at udvide deres husdyrproduktion efter de nye regler fra 1. januar 2007, advarer de to amter. Sidenhen vil det offentlige nemlig være tvunget til at købe disse rettigheder tilbage, fordi vi ellers ikke kan leve op til EU's krav om "god økologisk kvalitet" i vandmiljøet.

- For mig at se er loven et selvmål. Man sætter faktisk et EU-direktiv ud af kraft, siger Harley Bundgaard Madsen.

Lovforslaget om miljøgodkendelser af husdyrbrug skal give de 98 nye storkommuner et mere ensartet grundlag at behandle sager om udvidelser af f.eks. svinefarme på. Men laveste fællesnævner er ifølge kritikerne sat så langt nede, at loven frem for at stramme kravene for kvælstof, fosfor og ammoniak i stedet øger belastningen i en lang række naturområder.

Et pilotforsøg om EU-direktivet omkring Odense Fjord viser, at udledningen af kvælstof i området skal cirka halveres, hvis Danmark ikke skal komme på kant med vandrammedirektivet.

- Vandmiljøplan III lægger op til en kvælstofreduktion på blot 11 procent, så der er et stykke vej endnu. Og det bliver ikke billigt. Reduktionen skal komme fra landbruget, først og fremmest, for der er ikke meget at hente i husholdningerne mere. Hvem der så skal betale, og om der skal kompenseres, det er en anden snak, siger Harley Bundgaard Madsen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.