Flere politikere imod anonyme sæddonorer

Danmark bør opgive anonyme sæddonorer. I stedet bør donorene registreres, så børnene kan spore deres genetiske far, når de bliver voksne, hvis de ønsker det, mener flere politikere på Christiansborg.

Til efteråret fremsætter Anne Grete Holmsgaard fra SF forslag i Folketinget om ophævelse af anonymiteten, skriver Kristeligt Dagblad.

Da politikerne i etiske spørgsmål er stillet frit, er det uklart, om der er flertal for forslaget, men flere sundhedspolitiske ordførere støtter en model, som man blandt andet har i Norge og Sverige.

- En ting er, at livets tildragelser kan gøre, at nogle børn ikke kan spore deres ophav. Men at staten systematisk bortskaffer menneskers muligheder for at finde ud af, hvor de kommer fra, er forkert, siger Pia Christmas-Møller (K), og fortsætter:

- Vi er i gang med noget, der har vidtrækkende konsekvenser for nogle børn, der ikke er født endnu. Vi ved, at langt de fleste har behov for på et tidspunkt at søge identiteten i rodnettet, og det skal lovgivningen ikke forhindre, siger hun.

Anne Grete Holmsgaard har i mange år været modstander af anonyme sæddonorer, ligesom hun var imod det flertal i Folketinget, der i foråret besluttede, at enlige og lesbiske på lige fod med kvinder i parforhold skulle have mulighed for at blive insemineret med donorsæd.

- Det er ubehageligt, at vi laver faderløse børn, og også i heteroseksuelle familier vil det være godt, hvis barnet kan spore sit ophav. Vi ved fra adopterede, hvor vigtigt det er, siger hun.

Dansk Folkeparti har traditionelt været tilhænger af anonyme sæddonorer, men efter at enlige og lesbiske har fået mulighed for også at få donorsæd, vil partiet nu revidere sin holdning.

- Vi har en ny situation nu med børn, der vil vokse op uden en far. Det kræver yderligere diskussion i gruppen, men man kunne for
eksempel forestille sig, at man både havde sæddonorer fra en åben og en lukket liste, siger Birthe Skaarup (DF), der er formand for Folketingets sundhedsudvalg.

JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.