Kvinde gravid med optøet æggestok

I et enestående samarbejde mellem Skejby Sygehus og Rigshospitalet er det lykkedes danske læger at gøre en tidligere kræftsyg kvinde gravid, efter at hun har fået tilbagelagt sit eget æggestoksvæv, der i næsten to år havde ligget i fryseren.

Danske læger kan bryste sig af en verdensbegivenhed. For blot tredje gang på verdensplan og første gang i Skandinavien er en kvinde blevet gravid, efter at lægerne først har opereret hendes æggestok ud, frosset den ned og næsten to år senere sat den tilbage.

»Nu ved vi, at vi kan gøre det i Danmark. Mange kvinder vil i fremtiden kunne få børn på trods af, at de har haft kræft som barn eller i de unge år. Den gravide kvinde var selv dybt ulykkelig, da hun fik at vide, at hun aldrig ville kunne få børn. Derfor ønsker hun, at budskabet skal ud til så mange som muligt,« siger overlæge og professor Erik Ernst, Skejby Sygehus.

Minus 197 grader

Den 29-årige kvinde fra det sydlige Jylland er tidligere kræftpatient. For ikke at miste sin evne til at få børn af behandlingen fik hun dagen før sin første kemokur fjernet den ene æggestok, skåret den i ca. 30 stykker og nedfrosset til minus 197 grader.

Da kvinden var helbredt for sin kræftsygdom, optøede lægerne det nedfrosne æggestoksvæv og transplanterede dele af det til den tilbageværende, golde æggestok, der kom til live igen og blev frugtbar.

Kun i Israel og Belgien er det tidligere lykkedes at gøre en kvinde gravid efter en transplantation. Det enestående ved den danske proces er, at det for første gang er lykkedes at transportere vævet over en større afstand før selve nedfrysningen - fra Århus til København, en tur på i alt fire timer.

»Masser af kvinder rundt om i verden får ikke behandlingen, fordi man på deres sygehus ikke kan nedfryse vævet. Nu har vi bevist, at man bare kan transportere vævet over lange afstande til et centralt nedfrysnings-laboratorium. Dermed har mange kvinder, der før måtte nøjes med en kræftbehandling og et liv uden børn, udsigt til, at de alligevel kan blive gravide,« siger seniorforsker på Rigshospitalet, Claus Yding Andersen, der har udviklet nedfrysningsteknikken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.