Begejstring for dansk indsats mod racisme

Den særlige landerapportør for Danmark i FN's racismekomité, algieren Noureddine Amir, understregede i går, at man skal anerkende den danske indsats mod racediskrimination.

Genève

Hvis den danske regering trængte til et lille pusterum fra den voksende internationale kritik af bl.a. reglerne for familiesammenføring og tonen i udlændingedebatten, kunne den næppe have ønsket sig en bedre mand til at evaluere, om Danmark overholder FN's konvention mod racediskrimination end den algierske professor i jura og politisk videnskab, Noureddine Amir.

»Danmark har givet det røde kort til racisme. Vi må virkelig anerkende de forbedringer, der er sket, og den indsats, som den danske regering har gjort for at bekæmpe diskrimination og forbedre integrationen,« sagde Noureddine Amir, da han som særlig landerapportør for Danmark i FN's komité mod racediskrimination kom med sin foreløbige konklusion efter to dages høring, som skulle afklare, om Danmark lever op til sine forpligtelser over for flygtninge, indvandrere og etniske minoriteter.

Efter høringen i FN's europæiske hovedkvarter i Genève, som gav racismekomitéen mulighed for at udspørge en delegation af danske embedsmænd, uddybede han sine synspunkter:

»Danmark er et vidunderligt land. En nation, hvor borgernes retssikkerhed bliver respekteret, og hvor der er en grundlæggende respekt for minoriteters rettigheder. Jeg er også fuld af beundring for den bistand, som Danmark yder til verdens fattige lande,« lød det nærmest overstrømmende begejstret fra den 65-årige algierske professor.

Det betyder ikke, at Noureddine Amir, en veteran fra den blodige uafhængighedskrig mod Frankrig fra 1954 til 1962 og personlig ven med den sydafrikanske nationalhelt, Nelson Mandela, ikke kan få øje på enkelte skønhedspletter.

»Jeg ville ønske, at danskerne blev lidt bedre til at lytte til etniske minoriteter, bare lytte til dem, og at alle danskere ville forstå, at der er forskel på ekstremister og det muslimske samfund som helhed. Det ville være fantastisk, men jeg understreger, at mit overordnede indtryk er særdeles positivt,« sagde Noureddine Amir.

Det betyder ikke, at den rapport, som professoren skal udarbejde på komitéens vegne og offentliggøre næste fredag, vil være blottet for kritik af Danmark.

For det første indeholder de landerapporter, som komitéen laver med fem års mellemrum, altid en blanding af ros og ris af landenes indsats for at bekæmpe racediskrimination.

For det andet afslørede de spørgsmål og kommentarer, som komitéens øvrige medlemmer kom med under de to dages høring, at nogle mener, at Danmark bør stramme sig an på flere punkter.

kim.hundevadt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.