Danmark bestod racismeeksamen i FN

Danmark fik flotte ord med på vejen i den afsluttende kommenter efter to dages eksamination i racisme hos FN. Men der er stadig en række kritikpunkter.

Det var med løftede hoveder, de fem danske embedsmænd torsdag forlod FN's store eksamenslokale i Geneve, hvor de i to dage var blevet eksamineret bekæmpelse af racisme af FN's komité for beskyttelse mod racisme (CERD).

Ved den samme eksamen for fire år siden var tonen gennemgående negativ. Dengang kritiserede FN's racediskriminationskomité den danske indsats mod racisme for at være mangelfuld og overfladisk på en række punkter. Selv om der også denne gang var en del kritiske punkter i bedømmelsen, var hovedkonklusionen entydigt positiv.

- Danmark har giver racisme det røde kort, lød det i den afsluttende kommentar fra Nourredine Amir, som er komitéens danske rapportør.

Der var også ros til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for hans håndtering af krisen omkring Mohammed-tegningerne. Nourredine Amir tolkede statsministerens udtalelser i forbindelse med krisen som et udtryk for solidaritet med det muslimske samfund. Han roste Fogh Rasmussens for hans budskab til den arabiske verden, om at Danmark både respekterede domstolene og ytringsfriheden.

De rosende ord kom ikke helt bag på den danske delegation.

Kim Vinthen, chef for Udenrigsministeriets Menneskerettighedskontor, mente umiddelbart efter eksaminationen, at præstationen var til en tocifret karakter.

- Jeg har været med til tre eksaminationer, og den her er gået bedst. Vi formåede at svare uddybende og udtømmende på både de overordnede og detaljerede spørgsmål. Og Danmark fik til sidst i eksaminationen ganske stor ros for viljen til at leve op til sine internationale forpligtelser, siger Kim Vinthen, der også roser sin eksaminator for at være grundigt inde i danske forhold.

Det var dog langtfra rosenrødt det hele, mener Birgitte Kofod Olsen, afdelingsleder i Institut for Menneskerettigheder, der lyttede med både onsdag og torsdag.

- Mange af kritikpunkterne har vi set tidligere: Familiesammenføring, starthjælp, flygtningestatus og sammensætningen af Flygtningenævnet. Et nyt punkt var forholdene på de danske asylcentre, sagde Birgitte Kofod Olsen, som også pegede på, at Danmark blev opfordret til at bruge den særlige racismeparagraf 266b hyppigere. Afdelingslederen vil ikke give den danske delegation karakter.

- Man kan sige, at det er status quo, fordi regeringen har taget flere initiativer og iværksat kampagner, der har fået ros med på vejen af komitémedlemmerne. Men samtidig er der alle de her kritikpunkter, hvor der ikke er sket en forandring, siger hun.

Nu skal CERD evaluere og votere, og i næste uge falder den endelige karakter.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.