Hver 10. ung sniffer lightergas

Næsten 10 pct. af de unge mellem 12 og 16 år har prøvet at sniffe lightergas. Det viser de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen.

Hjerneceller fordamper fra første snif - og de kommer aldrig tilbage.

Herhjemme er der allerede flere eksempler på dødsfald, varige hjerneskader og alvorlige forbrændinger som følge af lightergasmisbrug. Alligevel sniffer unge.

Sundhedsstyrelsens tal viser, at der er sket en støt stigning gennem de seneste 10 år. Faktisk svarer tallene til, at der i dag i hver klasse sidder mindst to, der har prøvet at sniffe lightergas.

Flere indlægges

Bjarne Alsbjørn, overlæge ved Rigshospitalets Brandsårsklinik, ser med egne øjne, at flere og flere indlægges med alvorlige brandsår efter at have sniffet den eksplosive gas.

"Jeg oplever en bekymrende stigning i antallet af unge misbrugere. Jeg konfronteres ofte med, at både forældre, lærere og behandlere mangler viden om, hvordan de skal opdage og håndtere misbruget," siger Bjarne Alsbjørn.

Råd på hjemmeside

For at bekæmpe den kedelige udvikling har overlæge Bjarne Alsbjørn fået idéen til et website, der har som formål at reducere de unges snifferi.

"Og det er nødvendigt. Især fordi lightergasmisbrug er uhyre svært at spore. De unge hverken lugter eller virker påvirkede umiddelbart efter en rus, og så er det oven i købet utrolig nemt at få fat i," fastslår Bjarne Alsbjørn.

Flere målgrupper

Websitet er det første i Danmark, som er direkte rettet mod forældre, lærere og behandlere samt de unge selv.

Det kan bruges som et redskab i undervisningen og informerer om både symptomer, konsekvenser og forebyggelse af misbruget.

Et at websitets vigtigste opfordringer er, at de unge skal sige fra. Det budskab bakker indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen op om.

"Alle rusmidler er farlige, men jeg opfatter lightergas som ekstra lumsk, fordi det er så svært at opdage. Symptomer på misbrug som sløvhed, sløseri med lektierne og nye dårlige venner, er meget nemme at forveksle med almindelig teenageadfærd. Derfor ser jeg det som et ekstremt vigtigt budskab, at de unge siger fra og fortæller de voksne, hvis de oplever misbrug i deres omgangskreds, da det ofte er den eneste måde, man kan opdage det på," siger Lars Løkke Rasmussen

/JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.