Patienter med brystkræft tager ikke medicin

Over halvdelen af kvinder med brystkræft undlader at tage deres medicin, viser engelsk undersøgelse. Danske læger vil have kortlagt problemets omfang.

Flere end hver anden kvinde med brystkræft springer den daglige medicin over én til flere gange om ugen. 13 pct. af patienterne dropper pillerne helt bevidst, mens 48 pct. misser pillen af ren og skær glemsomhed.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt engelske brystkræftpatienter. Resultaterne er ifølge danske eksperter ikke enestående for England.

»Vi ser fuldstændig samme tendens i Danmark. Nogle patienter føler sig så generet af de bivirkninger, som medicinen giver, at de lader være med at tage pillerne, f.eks. i dagene op til og under en ferie. Andre har svært ved at huske at tage pillerne,« siger overlæge ved Onkologisk Afdeling på Odense Universitetshospital Ann Knoop, som er specialist i brystkræft.

Fatale følger

Den lemfældige omgang med medicinen kan få fatale følger for patienten. En enkelt glemt pille i ny og næ har ingen konsekvenser, men når pillerne jævnligt bliver efterladt i medicinskabet, øges risikoen for, at behandlingen slår fejl.

»Hvis ikke medicinen tages i tilstrækkeligt omfang, risikerer kvinden at få tilbagefald og i værste fald at dø tidligere end ellers,« siger Anders Bonde Jensen, overlæge ved Onkologisk Afdeling på Århus Sygehus.

Karen Veien, formand for Patientforeningen De Brystopererede, er rystet over, at mere end halvdelen af patienterne i undersøgelsen ikke tager den daglige dosis medicin.

»Det er uforståeligt, når man ved, hvor meget medicinen betyder, og man ved, at den er om ikke livreddende så i hvert fald livsforlængende,« siger Karen Veien, som frygter, at situationen blandt brystkræftpatienter i Danmark ligner den i England.

Læger bekymrede

Læge Anders Bonde Jensen opfordrer til, at problemet med brystkræftpatienter, der glemmer medicinen, også undersøges i Danmark.

»Der er grund til at være bekymret over tallene fra den engelske undersøgelse, da England er et af de lande, som vi normalt sammenligner os med,« siger han og bakkes op af Ann Knoop.

»Hvis vi får dokumenteret problemets omfang, kan vi bedre vurdere, om lægerne skal ændre informationen til patienterne og i højere grad understrege vigtigheden af, at de tager medicinen. Eller om vi skal til at give medicinen som indsprøjtning i stedet for i tabletform,« siger Ann Knoop.

maria.lutzen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.