FN roser dansk integration

Danmark fortjener ros for en seriøs indsats mod racisme og for en række initiativer, som skal forbedre integrationen af etniske minoriteter, herunder de såkaldte mentor-ordninger på arbejdsmarkedet.

Genève

Det var den venlige besked fra FN's komité mod racediskrimation, da en delegation af embedsmænd på den danske regerings vegne i går var til racisme-eksamen i FN-hovedkvarteret Palais des Nations i Genève.

Den algierske professor i jura og politisk videnskab, Noureddine Amir, som er komitéens særlige rapportør for Danmark, roste også i floromvundne vendinger den danske generøsitet, når det gælder økonomisk bistand til verdens fattige lande, før han løftede pegefingeren og nævnte en række punkter, hvor der ifølge komitéen er plads til forbedringer:

De skrappe regler for familiesammenføring og vilkårene for børn i danske asylcentre var blandt de kritikpunkter, som Noureddine Amir kom ind på i sin mundtlige redegørelse. Men sammenlignet med den uforsonlige kritik af Danmark, som tidligere er rejst af diverse komitéer og organisationer under bl.a. FN og Europarådet, var tonen i går en del mildere.

Det var ventet, at Muhammed-tegningerne i Morgenavisen Jyllands-Posten og racistiske ytringer i den danske udlændingedebat ville blive et hovedtema under høringen. Det var således to af de emner, som delegationen med chefen for Menneskerettighedskontoret i Udenrigsministeriet, Kim Vinthen, i spidsen var blevet bedt om at forberede sig på. Men de blev kun sporadisk nævnt i indlæggene fra de 17 medlemmer af komitéen, som skal overvåge, at FN's konvention mod racediskrimination bliver overholdt.

Kritik af Jyllands-Posten

Kineseren Chengyuan Tang var den eneste, som tog ordet for at kritisere, at de ansvarlige redaktører bag Muhammed-tegningerne ikke var blevet retsforfulgt. De øvrige komitémedlemmer berørte i deres indlæg en bred vifte af emner fra Thule-fangerne på Grønland til modersmålsundervisning i folkeskolen. Men helhedsindtrykket blandt de iagttagere, som fulgte høringen i FN-hovedkvarteret, var, at den danske regering ikke har grund til at frygte komitéens endelige rapport, som offentliggøres senere i denne måned.

At dømme efter første halvdel af høringen vil rapporten indeholde en del ros og anerkendelse af Danmarks indsats mod racediskrimination, kombineret med kritik af de områder, hvor Danmark flere gange tidligere har været i søgelyset.

Den danske delegation skal i dag besvare spørgsmål fra komitéen i yderligere tre timer, før høringen slutter torsdag eftermiddag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.