Blufærdigheden er vendt tilbage
Samtidig med at det offentlige rum flyder med sex og nøgenhed, bruger unge piger hele bikinien.
Blufærdigheden er vendt tilbage. I 1970'erne gik de fleste kvinder topløse rundt på stranden, og danskerne var kendt for deres seksuelle frisind i det meste af verdenen. I dag er billedet vendt. Unge piger bruger hele bikinien, børn vil ikke bade sammen med andre i skolerne, og nøgenbadere er blevet en sjældenhed på de danske strande.
Samtidig flyder det offentlige rum med sex og nøgenhed, og både mode-, musik- og reklamebranchen spiller på seksuelle og pornografiske undertoner.
Fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning Christine Ditlevsen beskæftiger sig som cand. phil. i religonsvidenskab med etik og værdier. Hun ser den øgede blufærdighed som en reaktion på en enorm eksponering af den enkelte og af den perfekte krop.
»Fællesskaberne og de fælles retningslinjer er forsvundet, og i stedet bliver man bedømt som individ. Derfor bliver det vigtigt ikke at træde for meget ved siden af og udstille sig selv for voldsomt, medmindre man bevidst vælger det, fordi man virkelig mener, at man har noget at vise frem. For vi forstår ikke umiddelbart hinanden og føler ikke samme solidaritet med hinanden som i 1970'erne,« siger hun.
Som forsker, der beskæftiger sig med køn og seksualitet, har Anette Dina Sørensen også bemærket tendensen til, at en ny blufærdighed trives. »Når især unge kvinder igen tager bikinitoppen på på stranden, sker det for at undgå at blive opfattet som tilgængelige og for sexede på et sted, hvor man ikke skal være det. Unge piger vil gerne være sexede, men det skal ske på det rigtige sted og det rigtige tidspunkt,« vurderer hun.