Unges studiegæld eksploderer

Toværelses lejligheder. Flere skiferier om året. Dyrt café-liv. Antallet af nyuddannede akademikere med studiegæld i 100.000 kroners-klassen vokser dramatisk. Undervisningsministeren opfordrer de unge til at sætte forbruget ned.

På fem år er antallet af nyuddannede akademikere med en studiegæld på over 100.000 kroner vokset med 55 procent. Det viser tal fra SU Styrelsen, som Morgenavisen Jyllands-Posten har fået indblik i. »Tallene er dybt bekymrende. Uden at politikerne har opdaget det, er vi pludselig tilbage i 1980'ernes skrækscenarier med studerende, der ryger ud i et gældshelvede, og hvor staten må eftergive store gældssummer,« siger formanden for SU-rådet, Jakob Lange, der kalder udviklingen alarmerende.

De studerende kræver også handling. »Vi har et stort problem, som skal bekæmpes; hellere i dag end i morgen. Politikerne bør lære af fortiden og sætte ind med informationskampagner og rådgivning på studierne i stedet for bare at lade studerende låne uden videre,« siger Esben Ehmsen, levevilkårsordfører i Danske Studerendes Fællesråd.

De nyuddannedes samlede gæld til staten er fra 2001 til 2005 vokset fra 16 mia. kr. til 20 mia. kr, og godt ni procent af de studerende misligholder i dag deres lån. De seneste fem år er gruppen af personer med en studiegæld på over 250.000 kr. desuden vokset fra 200 til 700 personer.

Vellevned giver gæld

»Alt for mange studerende sætter kikkerten for det blinde øje og mister overblikket over, hvad de skylder. De regner så med, at de som akademikere scorer kassen. Men den barske realitet er, at en nyuddannet akademiker kun tjener halvdelen af, hvad en elektriker gør,« siger Jakob Lange og undrer sig over, at de studerende ikke tænker på tilbagebetalingen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.