Andelen af indvandrere styrtdykker

En ny befolknings-prognose viser et dramatisk fald i andelen af indvandrere og efterkommere i Danmark på langt sigt. For to år siden lød fremskrivningen på 15,3 pct. fra mindre udviklede lande i år 2080. Stram lovgivning og drastisk fald i fødselsrater bringer nu andelen ned på 8 pct.

En indvandrerkvinde fødte i 1980 i gennemsnit 4,0 barn. Tallet var faldet til 3,5 i 2000. Men i de seneste år er tallet faldet meget betydeligt og var sidste år helt nede på 2,4 barn pr. kvinde. Den udvikling kan ses i sammenhæng med de seneste års stramninger i den danske udlændingepolitik, ikke mindst i familiesammenføringsreglerne:

De kvinder, der kommer hertil, er ofte ældre end tidligere, og der kommer nu færre kvinder fra mindre udviklede lande, der traditionelt føder mange børn. Ifølge forskerne bag de danske befolkningsfremskrivninger får de ændrede fødselsrater drastiske konsekvenser for befolkningssammensætningen på længere sigt.

Ved den forrige befolkningsfremskrivning fra 2004 var det anslået, at indvandrere og efterkommere fra mindre udviklede lande som Tyrkiet, Somalia, Libanon og Irak ville udgøre 15,3 pct. af den samlede danske befolkning i 2080. Det tal er nu i realiteten halveret til knap otte pct. i en ny befolkningsfremskrivning fra 2006, der er foretaget af det uafhængige institut Dream, som har til huse i Finansministeriet, og som også forestod 2004-fremskrivningen.

"Meget overraskende"

Forskningsleder ved Dream-instituttet, Lars Haagen Pedersen: »Det var meget overraskende, at faldet i fødselshyppigheden blandt indvandrere fra mindre udviklede land er så stort. Det kan ikke udelukkes, at stramningerne i familiesammenføringsreglerne med 24-årsreglen og strenge krav om tilknytningskrav til Danmark er en vigtig del af forklaringen. På langt sigt forudser vi, at fødselshyppigheden blandt kvinder med en baggrund fra mindre udviklede lande, vil komme ned på samme niveau som danske kvinders. Det skal dog understreges, at det er usikkert, fordi udviklingen er så ny.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.