Pia K.: Det er ikke min opgave at vælte ministre

Efter bastante krav om ministerfyringer lød der i går mere forsonende toner fra DF's formand, Pia Kjærsgaard, som fastslog, at hun ikke er ude på at »slagte« regeringen.

At det blev DSB, der skulle lukke munden på Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard, havde de færreste nok forestillet sig. Men det var netop tilfældet, da Pia Kjærsgaard i går på et pressemøde åbnede den politiske sæson.

Midt i idylliske omgivelser ved Middelfart kværnede en lind strøm af tog hen over den gamle Lillebæltsbro og overdøvede helt Pia Kjærsgaard, som måtte stoppe sin talestrøm på Hotel Kongebrogaardens terrasse. Dog kun for en kort stund:

»Det kan godt være, at han er lidt småsur på os, men det er der ikke noget at gøre ved,« sagde Pia Kjærsgaard smilende og hentydede dermed til sit krav om at fyre transportminister Flemming Hansen (K) for problemerne med netop DSB.

Fyringstrusler

Med vanlig sans for at sætte dagsordenen har Pia Kjærsgaard markeret sig med sin kontante opfordring til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om at fyre de tre ministre, der har ansvaret for togforsinkelser, kødskandaler og svigt i ældrepleje.

Men Pia Kjærsgaard gav udtryk for mere forsonende toner over for regeringen:

»Det er ikke min opgave at gå ud og vælte ministre. Det er en del af min opgave at få vores politiske flertal til at være en succes og blive ved med at være en succes. Vi synes, at vi har gjort vores til, at det kan fortsætte på den måde. Det er bare en lille opsang til regeringen: Pas nu på, at I ikke bare tager tingene for givet, for det må man aldrig gøre. Træerne vokser aldrig ind i himlen.«

Mens de bumlende godstog fortsatte ufortrødent over Lillebælt, forsøgte hun med gruppeformand Kristian Thulesen Dahl ved den ene side og næstformand Peter Skaarup ved den anden at definere partiets rolle som både regeringens parlamentariske grundlag og befolkningens vagthund.

Ansvarlig og kritisk

Definitionen tog Kristian Thulesen Dahl sig dog af:

»Der er overhovedet ingen modsætning mellem at stå for en ansvarlig linje og samtidig være meget kritisk i de situationer, hvor det er nødvendigt. Hvis regeringen vil have gennemført sine valgløfter, skal der også være plads til at gennemføre vores krav. Kan man ikke få plads til begge dele, kan det lige så godt være regeringen, der skal fire på sine valgløfter, som det skal være os,« forklarede Thulesen Dahl.

Tilbud om støtte

Men efter et turbulent forår har Dansk Folkeparti varslet en mere offensiv stil over for regeringen. Det har ført til kritik fra oppositionen om, at DF brøler som en løve, når det gælder kritiske bemærkninger mod regeringen, men falder ned som et lam og holder hånden over ministre i stormvejr.

Senest har SF og Socialdemokratiet drillende tilbudt at stille forslag om mistillidsdagordner i folketingssalen, så DF kan få væltet transportminister Flemming Hansen (K), familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) og socialminister Eva Kjer Hansen (V). Men Pia Kjærsgaard finder tilbuddet useriøst:

»Jeg er fuldstændig overbevist om, at oppositionen vil lægge stemmer til at fyre samtlige ministre, hvis det kan lade sig gøre. Jeg vil stærkt anbefale, at man ikke bliver alt for useriøs bare for at drille,« sagde Pia Kjærsgaard.

DF-toppen måtte igen stoppe talestrømmen, da en frygtløs and invaderede terrassen og lettede lige så hurtigt som en politisk sommerballon i den varme luft over Middelfart.

camilla.folsach@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.