Ældre Sagen: Dæmp afdrag på statsgæld

Regeringen afdrager statens gæld alt for hurtigt, mener Ældre Sagen, som i stedet vil have bedre ældrepleje til de borgere, der har skabt velfærds­samfundet.

Det nuværende økonomiske opsving betyder, at statens overskud i år bliver væsentligt højere end de hidtil forventede 62 mia. kr., og flere interesseorganisationer kritiserer nu regeringen for at bruge pengene for ensidigt på at betale af på statens gæld.

Ældre Sagen kræver, at regeringen i stedet bruger noget af det voksende overskud på en bedre ældrepleje.

Organisationens direktør, Bjarne Hastrup, siger:

»Det tempo, som regeringen afdrager statens gæld med, er alt for hidsigt. Hidtil har det heddet, at gælden skulle være ude af verden i løbet af 20-25 år, men med det nuværende tempo vil det ske meget tidligere. Vi ønsker afdragstempoet sat ned, så de mennesker, der har bidraget til at opbygge det nuværende velfærdssamfund, kan få en bedre service og ikke eksempelvis skal opleve uhumske forhold i plejesektoren. Den offentlige gæld er efterhånden alene blevet til at spørgsmål om fordelingen af goder mellem denne generation og den næste generation. Den ældre generation, som efterlader store værdier til den yngre, har været med til at skaffe os af med udlandsgælden, og det skal ikke også være dem, der afdrager statsgælden i så hidsigt et tempo.«

Investeres i fremtiden

Også Rådet for Socialt Udsatte og kommunernes socialchefer sætter spørgsmålstegn ved regeringens strategi med at afdrage så kraftigt som nu på statsgælden i forhold til at bruge pengene på at forbedre velfærden.

Formanden for De Frie Forskningsråd, økonomiprofessor Nina Smith, advarer mod at bruge pengene på udvidet velfærdsservice her og nu. Pengene skal derimod investeres i fremtiden, mener hun:

»Det er ikke fair at skubbe byrder over på fremtidens generationer og skatteborgere ved at formøble de meget store skatteindtægter, vi har lige nu. Derimod er det nødvendigt, at vi investerer mere, end vi gør nu, i uddannelse og forskning. I forhold til afdrag på statsgælden må det komme an på, om det at bruge flere penge på uddannelse og forskning i virkeligheden er en bedre investering. Jeg hører til dem, der synes, at man bør overveje det spørgsmål,« siger Nina Smith.

Statens gæld er i de seneste fire år faldet fra 521 mia. kr. til 368 mia. kr. I fjor blev Danmarks udlandsgæld bragt ud af verden.

Finansminister Thor Pedersen (V) ønsker ikke at kommentere sagen, da han er på ferie.

LÆS SIDE 3

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.