Tegn på at skove øger den globale opvarmning
Skovene i Nordeuropa, Canada, Alaska og Rusland er måske ikke de grønne værn mod global opvarmning, som mange forskere hidtil har regnet med.
Tværtimod kan de i værste fald øge drivhuseffekten og dermed opvarmningen.
Satellitbilleder tyder på, at de seneste to årtiers varmere klima har forkortet skovenes vækstsæson. Det betyder, at de har kortere tid til at omsætte drivhusgassen CO2 til ilt gennem fotosyntesen og dermed ikke skåner atmosfæren så meget for den opvarmende luftart, som hidtil antaget.
Muligvis kan skovene end ikke bruge den ekstra CO2, som frigives fra jorden som følge af den øgede omsætning, varmen skaber. Nettoregnskabet fra de nordlige skove kan dermed være et tab af CO2 til atmosfæren, der yderligere bidrager til drivhuseffekten, skriver Berlingske Tidende.
De amerikanske forskere bag granskningen af satellitfotos taget gennem de seneste 22 år er overraskede over det mønster, billederne viser. Ifølge det himmelske overblik øger skovene deres produktion og dermed deres optag af CO2 i de to første måneder af sæsonen. Men skovene mister tilsyneladende pusten de sidste to måneder, hvilket fremgår af brunere nuancer på satellitbillederne.
/JP