Piger vil være akademikere, drenge håndværkere

Seks ud af ti af de unge, der i går fik besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse, er piger. Drengene vælger i stigende grad andre veje end den akademiske.

Nutidens piger vil være akademikere, mens drengene i stigende grad vælger at blive sælgere, håndværkere eller går ind i it-branchen.
For 15 år siden var der nogenlunde lige mange piger og drenge, der blev optaget på en videregående uddannelse. I dag har pigerne overhalet drengene. Knap 56 pct. af de nye studerende er piger mod 44 pct. drenge.

Ifølge professor på Danmarks Pædagogiske Universitet Niels Egelund skyldes det, at drengene går efter konkurrrencebetonede og måske endda lidt farlige fag. »Og ikke mindst fag, hvor der er penge at tjene. Det sidste er der lige nu i håndværksfagene og it-branchen. Sammenligner man livslønnen for en gymnasielærer med en tømrer, tjener tømreren mest,« siger Niels Egelund.

Han forklarer, at piger er dygtige til at sætte sig ned og studere og derfor har lettere ved at klare sig godt i skolen, selv om folkeskolen generelt er blevet bedre til at gøre undervisningen attraktiv for drengene.

Det undrer ikke hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen, at flere drenge springer de videregående uddannelser over. »Drenge er senere modne end piger, og det pres, der er på skolestarten og igen på at komme hurtigere videre fra folkeskolen, går ud over drengene, der har brug for bedre tid. I stedet for ro får de en masse skæld ud, fordi de er urolige, og så tænker mange, at det kan være lige meget med den skole. Vil man have flere drenge til at tage en uddannelse, er det derfor en dårlig idé at afskaffe 10. klasse,« siger hun.
Ann-Elisabeth Knudsen tilføjer, at karaktersystemet og eksamensformen til gengæld tilgodeser drenge, fordi de er gode til at præstere på tid og levere varen, når det gælder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.