Sverige vil diskutere lægeproblem
Den svenske regering erklærer sig parat til en diskussion af problemet med de mange svenske lægestuderende i Danmark.
Den danske regerings planer om at tage problemet med de mange svenske studerende på lægestudiet i Danmark hele vejen til EU modtages positivt af den svenske regering.
Videnskabsminister Helge Sander (V) har kaldt situationen for uacceptabel, og han mener, at han forgæves har forsøgt at løse problemet i Nordisk Råd.
- Jeg forstår godt, at den danske regering kan opfatte situationen som et problem. Og Helge Sander er meget velkommen til at henvende sig igen og diskutere situationen med os. Men han skal naturligvis også tage sagen til EU, siger Wille Birksten, der er pressesekretær for den svenske undervisningsminister, Leif Pagrotsky.
- Når Helge Sander og mange danskere opfatter det som et problem, så skal det naturligvis diskuteres, om der er noget galt med aftalen. Det er klart, siger han.
Wille Birksten afviser, at den svenske regering kalkulerer med at Danmark eller noget andet land skal betale for uddannelsen af svenske læger. Uddannelsen til læge er så populær blandt svenske unge, at universiteterne bliver nødt til at trække lod udelukkende blandt ansøgere med topkarakterer.
- Mange søger derfor til udlandet, og Danmark er attraktiv i den forbindelse, siger Wille Birksten. Han vurderer, at lægeuddannelsen faktisk er så populær i Sverige, at selv hvis uddannelsen blev udvidet markant i Sverige, så ville mange søge til udlandet alligevel for at blive læge.
- De studerende har ret til at søge uddannelse frit i EU-lande, men det er klart, at vi skal se på den aftale både i EU og på nordisk niveau, hvis den har negative konsekvenser, siger Wille Birksten.
Han påpeger, at antallet af pladser på det svenske lægestudie bygger på myndighedernes vurdering af behovet for læger i Sverige, og at der i den vurdering ikke er kalkuleret med, at en del af lægerne bliver uddannet i Danmark.
/ritzau/