Unge går hurtigere i gang

Flere unge begynder på universitetet ét til to år efter en ungdomsuddannelse. Arbejdsgivere og ministeren roser udviklingen, de studerende advarer om risiko for øget frafald.

Det er slut med at rejse Jorden rundt i årevis eller arbejde ved kassen i Netto: Flere unge vælger at springe sabbatårene over og går i stedet direkte i gang med en uddannelse på et af landets universiteter.

Næsten tre fjerdedele af de knap 19.200 optagne på universiteterne har taget maksimalt to sabbatår, og i forhold til sidste år er det en stigning på 3 procentpoint. Hver femte begynder tilmed direkte efter afsluttet ungdomsuddannelse.

Kan give bagslag

Forskningschef i Dansk Industri Charlotte Rønhof glæder sig over, at flere begynder at studere tidligere. »Det er godt for både samfundet og de unge selv, fordi deres livsindkomst bliver højere. Det viser, at den megen debat om tidligere studiestart har flyttet de unges opfattelse,« mener hun.

Et flertal i Folketinget blev i juni enige om at belønne unge, der vælger at gå hurtigt i gang med en videregående uddannelse: Unge, der begynder på en videregående uddannelse senest to år efter afsluttet ungdomsuddannelse, får lov til at gange deres karaktergennemsnit med 1,08. Ordningen forventes iværksat fra studiestart sommeren 2009. Men presset for en hurtigere studiestart kan give bagslag, advarer den uddannelsespolitiske ordfører i Danske Studerendes Fællesråd, Mads Svaneklink. »Den enkelte studerende skal afgøre med sig selv, hvornår det er rigtigt at gå i gang. Det skal ikke komme som et pres udefra. For selv om det er en fordel at komme hurtigt i gang og dermed få større chance for at blive tidligt færdig, risikerer flere at falde fra, fordi de ikke har valgt rigtigt i første omgang,« mener Mads Svaneklink og tilføjer, at undersøgelser viser, at ældre studerende er mere vedholdende end unge.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.