Udsigt til lægemangel

Andelen af svenske medicinstuderende på danske universiteter vokser. Konsekvensen kan blive øget lægemangel. Universiteterne, lægerne og sygehusejerne er bekymrede. Minister rejser sagen i EU. Se læreanstalternes adgangskrav

Når 1.140 kommende læger her til morgen får brevet, der fortæller, at de er optaget på et medicinstudium ved et af landets universiteter, vil over en fjerdedel af brevene blive åbnet i Sverige. Hele 28 procent af de nye studerende på medicin ved Syddansk, Aarhus og Københavns universitet har nemlig svensk pas. Det er en kraftig vækst i forhold til 2005, da 19 procent af de optagne var svenskere.

Udviklingen bekymrer videnskabsminister Helge Sander, der vil rejse sagen i EU, læger, sygehusejere og formanden for Folketingets Sundhedsudvalg. Udviklingen kan i yderste konsekvens øge manglen på læger i Danmark.

Krav om topkarakter i Sverige

Det er amterne, der ejer sygehusene, og formand for Amtsrådsforeningen, Kristian Ebbensgaard (V), er bekymret over udviklingen. »Skal vi kunne sikre en ordentlig lægedækning også i yderområderne, kræver det, at der er læger nok. Og vi ved jo, at svenskerne ikke alle bliver i Danmark, når de har afsluttet uddannelsen,« siger Kristian Ebbensgaard.

Sverige uddanner selv omkring 400 læger om året, og dermed kræver det en topkarakter at komme ind på et svensk lægestudie. Lægestudiet i Danmark koster ca. 64.000 kr. årligt, mens kompensationen fra Sverige er på 22.000 kr. årligt. Men det er urimeligt, at Danmark skal uddanne halvdelen af Sveriges læger, mener formand for rektorkollegiet Jens Oddershede, Syddansk Universitet. »Sverige uddanner for få læger, og derfor må den danske regering lægge pres på deres svenske kolleger for at øge antallet. Ellers vil det yderligere forstærke den lægemangel, vi allerede oplever i dag, for mange af de svenske læger rejser hjem, når de er uddannede,« siger han.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Sveriges uddannelsesminister Leif Pagrotsky.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.