Motion virker mod kræft
Regelmæssig motion fordobler tarmkræftpatienters chance for at overleve, viser ny forskning. Dermed ser motion ud til at have både en forebyggende og en behandlende effekt på kræft.
Behandlede tarmkræftpatienter, der motionerer regelmæssigt, ser ud til at have dobbelt så store chancer for at overleve og være sygdomsfri som fysisk inaktive kræftpatienter.
Det viser to nye amerikanske undersøgelser i det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical Oncology. Herhjemme glæder både Kræftens Bekæmpelse og Det Nationale Råd for Folkesundhed sig over resultaterne.
»Det er imponerende, at to uafhængige studier når frem til samme resultat. Man har dobbelt så stor chance for at overleve tarmkræft, hvis man dyrker motion,« siger rådsformand Bente Klarlund Pedersen, der er professor i muskelforskning.
»Den opmuntrende besked til befolkningen er, at motion virker, uanset hvordan patienternes fysiske tilstand var, før de fik kræft. De kan stadig fordoble overlevelsen ved at motionere, selv om de måske var fysisk inaktive før sygdommen - og måske endda fik kræft på grund af manglende motion. Resultatet er overbevisende, fordi der findes et tilsvarende resultat fra et studie af brystkræft,« siger hun.
Det er kendt, at motion i nogen grad kan beskytte mennesket mod at få brystkræft og tarmkræft, og nu ser motion altså ud til at spille en betydelig rolle for kræftpatienters chance for at blive helbredt.
»Motion har dermed både en forebyggende og en behandlende effekt på kræft,« siger Bente Klarlund Pedersen.