Lægehjælp via videokamera

Forsøg med langdistance-konsultation fra ekspeditionsskibet "Vædderen" til Radio Medical på Esbjerg Sygehus.

Ekspeditionsskibet "Vædderens" infirmeri, dvs. en lægeklinik med fire senge, skal under Galathea-ekspeditionens færd på verdenshavene være hjemsted for forsøg med langdistance-konsultation via transmission fra et kamera i infirmeriet til Radio Medicals læger på Esbjerg Sygehus.

Radio Medical betjener skibe og boreplatforme med mundtlig assistance til diagnoser og behandlingsmetoder, og nu kommer der billeder på.

»Alle, der henvender sig til infirmeriet om bord på bestemte tidspunkter, vil indgå i forsøget, medmindre de frabeder sig det,« siger overlæge Anny Biehl, Marinestation Holmen.

Forventningen er, at den til enhver tid tilstedeværende skibslæge om bord sammen med infirmeriets sygepasser vil kunne klare opståede skader og sygdomme selv, så det er mere et spørgsmål om at gøre praktiske erfaringer med medicinsk billedtransmission og kommunikere med Radio Medicals læger.

Den virkelige fare

Hvad der virkelig ville være farligt om bord - meget værre end et fjendtligt angreb med krudt og kugler - ville være et udbrud af meningitis, konstaterer Anny Biehl.

Den slags er der taget højde for. Alle de ca. 300 forskere og formidlere, der skal deltage i den havbårne ekspedition, har været gennem et omfattende helbreds- og vaccinationstjek.

For besætningsmedlemmerne fra Søværnet er det rutine. De skal til helbredsundersøgelse hvert andet år og hvert år til tandlæge.

»I et lille, sluttet samfund, som skibet er, vil smitte brede sig lynhurtigt, selv om man er omhyggelig med hygiejnen,« siger Anny Biehl, der har været læge i Søværnet siden 1992.

Hun skal ikke selv være skibslæge under ekspeditionen. Foruden at være overlæge på marinestationen er hun fast læge på kongeskibet "Dannebrog". De seneste dage har hun dog fungeret som skibslæge under "Vædderens" igangværende afprøvning af udstyr i Kattegat og Skagerrak.

Fire læger

Fire læger - Liv K. Jensen, Peter Ric-Hansen, Niels Nielsen og Jørgen Michelsen - har hver især to måneders tjeneste om bord under Galathea-ekspeditionen.

Infirmeriets sygepasser - eller sanit, som det hedder i Søværnet - er de første fire måneder Rune Hansen. Han har forsvarets sanitetsuddannelse og er mand for at klare mangen mindre skade og sy en flænge sammen. Rune Hansen er overkonstabel og har sejlet med "Vædderen" adskillige gange.

»Heldigvis er det sjældent, at der sker noget rigtig alvorligt. Men småskader som én, der skærer sig i fingeren eller forstuver en fod, kommer der altid,« siger han.

Som de fleste besætningsmedlemmer har Rune Hansen flere funktioner om bord. Ud over at holde styr på infirmeriets medicinbeholdning og andet udstyr er han personlig assistent for banjemesteren, skibets administrator. Desuden har han Søværnets erhvervsdykkercertifikat og fungerer som dykker på skibet. For eksempel kan det være ham, der bliver sendt ned, hvis man har mistanke om, at noget har sat sig fast, hvor det ikke skal være.

De første fire måneder af togtet består skibets besætning af to tredjedele af a-besætningen på "Vædderens" sædvanlige inspektionssejlads ved Færøerne og Grønland. Kort før jul skiftes alle 50 ud i Sydney i Australien med personel hentet fra hele Søværnet.

else.boelskifte@jp.dk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.