Orange billet kan blive en dyr fornøjelse
DSB giver rabat for rejser ud og hjem samme dag i sommerferien, hvis man krydser Storebælt - og stiger på toget det rigtige sted.
»DSB Orange er for dig, der vil billigt af sted og er fleksibel med hensyn til, hvornår du skal rejse.«
Sådan lyder sloganet for DSB's rabatrejser, der krydser Storebælt. I sommerperioden hedder tilbuddet ud og hjem samme dag til halv pris, men statsbanerne er alt andet end fleksible, når det gælder af- og påstigningssted og de såkaldte orange endagsbilletter. Det er nemlig langt fra ligegyldigt på hvilken station mellem de to endestationer på billetten, at man vælger at stige om bord på toget.
På den måde har DSB lukket hullet for, at passagerer udnytter sommertilbuddet. F.eks. koster en returbillet på standardklasse med pladsreservation mellem Århus og Odense 414 kr., mens prisen på den tilsvarende Orange endagsbillet mellem Århus og Korsør blot er 294 kr., fordi rejsen går via Storebælt.
Dermed venter en oplagt besparelse på 120 kr. ved at betale for en billet til Korsør og så stige af og på toget i Odense. Men den går ikke, siger Bjarne Lindberg Bak, sekretariatschef i DSB salg:
»En orange billet er en pakke, som indeholder en rejsebillet og en pladsbillet, og de to billetter hænger uløseligt sammen. Det vil sige, at hele billetten gælder fra den destination, der står på pladsbilletten, og reglerne siger, at man skal indtage sit sæde umiddelbart efter afgang. Derfor er rejsebilletten også ugyldig, hvis billetten gælder fra Korsør, og man først stiger på i Odense.«
Årsagen er ifølge sekretariatschefen, at togpersonalet i mellemtiden kan give pladsen til en anden passager. Og det er kun fair, mener Bjarke Lindberg Bak.