Israel vil holde Sydlibanon

Israel vil holde dele af Sydlibanon besat, indtil international styrke kommer til området, siger Israels forsvarsminister.

Det israelske militær bliver i en "sikkerhedszone" i det sydlige Libanon, indtil en international styrke er udstationeret i området og overtager sikkerheden.

Det sagde Amir Peretz, Israels forsvarsminister, tirsdag.

- Vi har ikke andet valg. Vi er nødt til at bygge en ny sikkerhedszone, der vil blive dækket af vore styrker, indtil en international styrke kommer, sagde han.

En international styrke er et af de elementer, det internationale diplomati i øjeblikket arbejder med for at få krigshandlingerne mellem Israel og Hizbollah til at standse.

Israel holdt fra 1978 til år 2000 en selverklæret sikkerhedszone i Sydlibanon.

Styrke på 20.000 soldater

Ikke færre end 20.000 soldater skal deltage i en international styrke, hvis den skal kunne overtage kontrollen med det sydlige Libanon.

Det siger højtstående israelske embedsmænd, og det er mere end dobbelt så meget som den styrke, der i øjeblikket drøftes af det internationale diplomati.

Embedsmændene mener også, at sådan en styrke kan udstationeres to uger efter, at der er truffet beslutning om at etablere den.

- Vi efterlyser en meget stor styrke. Mellem 10.000 og 20.000 mand. Styrken kan udstationeres i etaper. Det kan klares på en eller to uger, siger en højtstående embedsmand.

Kan komme til krig

Saudi-Arabiens konge advarede tidligere i dag om, at det kan komme til krig i Mellemøsten, hvis ikke Israel indstiller angreb på Libanon og palæstinenserne.

- Hvis fredsmuligheden bortfalder på grund af israelsk arrogance, er der intet andet valg end krig, citerede det statslige tv kong Abdullah for at sige i en officiel erklæring.

Saudi-Arabien er verdens vigtigste olieland.

Syrien hæver alarmberedskabet

Syrien har øget sikkerhedsstyrkernes alarmberedskab. Det sker af frygt for, at Israel vil rette angreb imod landet, rapporterer den israelske hærs radio.

Ifølge radiorapporten kommer oplysningerne om det øgede beredskab fra militærets efterretningschef, general Amos Yadlin, der kom med oplysningerne under et lukket møde i parlamentets udenrigs- og forsvarsudvalg.

Der var ikke umiddelbart meldinger om beredskabet fra Syrien.

Israels forsvarsminister Amir Peretz siger ifølge Israels radio, at der ikke er planer om at angribe Syrien.

S vil have Libanon-styrke

Socialdemokraternes mener, at Danmark bør bidrage til en fredsbevarende, international styrke i Libanon. Dermed er partiet uenig med forsvarsminister Søren Gade (V), der ikke kan afse styrker til denne indsats, fordi mange soldater allerede er udstationeret andre steder i verden.

Men det problem kan løses ret enkelt, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft.

- Måden vi kan løse det problem ligger lige for. Vi kan erkende, at vores tilstedeværelse i Irak ikke er megen nytte til og trække vores styrker tilbage dér - det har andre europæiske lande gjort. På denne måde kan vi frigøre ressourcer, så Danmark kan deltage i Libanon, siger Mogens Lykketoft.

Ifølge forsvarsforliget fra 2004 skal forsvaret først fra udgangen af 2009 kunne opretholde i alt 1.500 udsendte soldater fra Hæren og yderligere 500 fra Søværnet og Flyvevåbnet. I øjeblikket er der udsendt 1279 soldater, og Danmark har allerede givet tilsagn om styrker til Sudan, hvis der skulle ske et gennembrud i fredsforhandlingerne i landet.

Med godt 1300 udsendte kan hæren næppe stille mange soldater til en mulig fredsstyrke i Libanon. Til gengæld kan flåden måske sende et fartøj til at overvåge Libanons kystlinje.

Det siger forsvarsminister Søren Gade (V) til Ritzau. Han afviser, at Danmark kan flytte udsendte soldater fra Irak til Libanon som foreslået af Socialdemokratiets udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

Vi kan ikke sende opgaven i Irak videre til andre lande, siger Søren Gade.

- Lige præcis i Libanon ser jeg ikke mulighed for, at vi på kort sigt kan levere soldater på landjorden, siger forsvarsministeren.

Danmark har soldater i Kosovo, Irak og Afghanistan og er klar til at sende et kontingent til Sudan.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.