En flyvende familie på farten

Familien Wagner fra Almind ved Kolding har set kroge af verden, som de ikke selv kendte. 42 lande har de besøgt på ét år - i eget fly.

Hvad gør en dansk familie, der i sin egen lille flyvemaskine lander i en vestafrikansk lufthavn med udsigt til 10 maskinpistolbevæbnede soldater, som har indtaget deres stilling?

De sender syv-årige Anne med det lyse hår ud på landjorden som fortrop. For i første omgang at få sænket de pegende geværløb.

Missionen lykkedes for familien Wagner fra Almind ved Kolding. Og da den lokale luftfartsmyndighed havde fået vished for, at der bare var tale om et venskabeligt turistbesøg, kunne de sige goddag til endnu et ukendt land.

Stedet var Lomé, hovedstaden i Togo, og anledningen var set med en solskoldet charterturists øjne en ganske anderledes ferieform. Det vender vi tilbage til. Først lidt om baggrunden for historien.

For fire år siden var Birgitte og Morten Wagner fortsat de lykkelige ejere af gården Lykkesborg - hendes fødehjem og hans arbejdsplads - men Kolding Kommune ønskede at købe jorden for at udvide områdets industriareal. En aftale kom i hus, og 1. juli i fjor skulle de forlade gården.

Hvad hjertet ville

Det fik et stort spørgsmål til at melde sig, for hvad nu? Familien stod uden hjem og Morten uden arbejde. De tænkte på en ny gård, men kom så i tvivl: Var det også det, hjertet ville?

»Vi havde aldrig ønsket, at det skulle være anderledes, men nu stod vi pludselig med alle muligheder åbne. Det var en svær situation at havne i. Det er svært som teenager at skulle vælge, hvad man vil, men dette var ikke nemmere, for som 40-årig skal man jo helst vælge rigtigt første gang,« mener Morten Wagner.

Tiden gik, uden at en afklaring kom. En efterårsdag i 2004 foreslog Birgitte Wagner i stedet, at hele familien tog på en rejse sammen for at lægge planer for fremtiden og udskyde en endelig afgørelse.

En længere familierejse var aldrig en tanke, de havde tænkt før.

For det passer dårligt ind i et liv på landet, men salget af gården og halvpart i et landbrug i Litauen gav muligheden for frihed.

Et års eventyr

Han har flyvecertifikat, så de kunne selv flyve. På den måde havde de før set lidt af Europa. I første omgang lød idéen på en tre måneders tur, men efterhånden voksede tanken til en varighed på ét år.

Som tænkt, så gjort. 8. juli 2005 lettede far, mor og børnene Kristian, Jakob og Anne fra Vamdrup Lufthavn i familiens fem-sæders flyvemaskine, en Piper Saragota, med campingtoilet.

»Vi havde ikke lagt en fast rute hjemmefra. Vi havde snakket om nogle steder, som vi gerne ville se, og nogle bekendte, som vi gerne ville besøge. Det hele var gået så stærkt med at få pakket alt på gården ned, så vi nåede ikke at bekymre os om, hvad vi gik ind til. De tanker kom først i flyveren,« forklarer Birgitte Wagner med et stort smil.

Den oprindelige plan lød på at nå til Australien og sælge flyet der, men det ændrede sig i Afrika.

Familien ville hellere bruge tid, hvor de var, frem for at nå så langt som muligt.

Møde med mennesker

»Undervejs fik vi mange kontakter, som vi også benyttede os af, og de mennesker, som vi har mødt, har været mere spændende end de steder, som vi har set. Vi har mødt en umådeligt stor gæstfrihed og venlighed, hvor vi er kommet frem. Det har været den største oplevelse og det mest imponerende på hele turen, og det betød, at ruten blev lidt ligegyldig,« vurderer Morten Wagner.

I alt fløj familien 41.631 kilometer, før de landede i Vamdrup igen 8. juli efter præcis ét år og tre minutter på farten. Og efter at have besøgt 42 lande ved at rejse rundt om to kontinenter og være landet i lufthavne lige fra Port Alfred i Sydafrika til Nordkap i Norge.

»Det er svært at definere, hvad det har givet os. Det viser sig måske først senere, men forhåbentlig kan børnene bruge det som en del af deres opvækst og til at danne sig holdninger, mens vi voksne bedre forstår nogle sammenhænge, efter at vi har fået indsigt i andre kulturer. Herhjemme lægger vi f.eks. hele tiden planer modsat folk i Afrika, der bare lever her og nu. Dér bliver intet gjort på forhånd, og det er på mange måder befriende at opleve,« forklarer Birgitte og Morten Wagner.

Med hensyn til den tænkepause, som de bevilgede sig selv for godt et år siden, så er de ikke blevet meget klogere på, hvad fremtiden skal bringe. Det nye hjem er dog på plads.

Tilbage til basen

Familien gav et bud på et hus hjemme i Almind, mens de selv gjorde ophold i Djibouti på Afrikas østkyst. Og de fik det.

Arbejdssituationen er derimod endnu uafklaret. Men hvorfor bekymre sig om det?

»I et år har vi rejst rundt og tænkt på, hvor vi skulle flyve hen næste dag, og hvor vi så kunne bo. Det har været vores arbejde undervejs. Nu har vi en base og et sted, hvor vi kan være, og så må vi se, hvad der kommer til at ske her.«

henrik.skov@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.