Opdagelsesrejser fascinerer stadig

Forhåndsinteressen for Galathea 3-ekspeditionen er tilsyneladende meget stor. Omkring 2.000 gæster gik søndag ombord, da ekspeditionsskibet Vædderen besøgte Århus Havn.

»Der er sådan lidt Jacques Cousteau over det,« bemærker en mandlig gæst, da han om bord på Galathea 3-ekspeditionsskibet Vædderen studerer noget dykkerudstyr, samtidig med at Bel Airs helikopterrundflyvning flaprer forbi ude over havnebassinet.

Helt gal er sammenligningen med franskmanden, som specielt i 1970'erne henrykte de danske tv-seere med sine Calypso-togter, ikke. Forskerne ombord på Vædderne skal i den kommende måneder blandt andet afsløre nogle af "Havets Hemmeligheder".

En af dem er professor Tobias Wang, Biologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han skal forsøge at indfange en formodet femte art af et af verdens ældste dyr - "det levende fossil" dolkhalen. Et krebsedyr i familie med edderkoppen, som var i havet millioner af år, inden dinosaurerne kom til.

»Og man kan sige, hvad så, om der er fire eller fem arter? Men dolkhalen er faktisk meget interessant for os mennesker. Dens blod kan medvirke til at påvise meget små mængder bakterier i vores blod, og det gør os i stand til at sætte ind med behandling, inden vi bliver syge,« fortæller professoren, mens han fremviser et eksemplar af havdyret, der mest ligner en selvkørende monstertruck fra børneværelset.

Håbet er at indfange den femte art ved USA's østkyst og via dna-analyser fastlægge dens tilhørsforhold til de allerede kendt asiatiske arter.

»Dolkhalen er et indblik i, hvordan dyreverdenen var indrettet for 500 millioner år siden. Det gør den uhyre interessant,« fastslår Tobias Wang, som først skal påmønstre i Boston i foråret 2007.

2.000 ventede i kø

Galathea 3-ekspeditionen har opnået stor interesse allerede inden afsejlingen. Omkring 2.000 gæster ventede i kø på kajen i Århus for at komme ombord på Vædderen, som den 11. august begiver sig ud på sin otte måneder lange rejse.

Et ukendt antal opgav at komme ombord, men besøgte Galathea 3-teltet, hvor blandt andet Søværnet, Randers Regnskov og Kattegatcentret viste, hvad der venter ekspeditionen.

»Jeg tror, at opdagelsesrejser altid vil fascinere mennesker. Vi har vel egentlig en fornemmelse af, at der stadig er meget, vi ikke ved og mangler at udforske,« mener John Madsen fra Tilst.

Udvalgt skoleelev

Den 16-årige Signe Brokjær Nielsen fra Rønde er helt enig. Hun skal med i en måned i januar og februar næste år. Hun er sammen med seks andre danske skoleelever blevet udvalgt blandt 5.000 ansøgere som dem, der skal skrive hjem til de danske skoleelever fra ekspeditionen.

»Det er helt enestående. Min tur går fra New Zealand over Antarktis til Chile. Jeg skal begynde på naturvidenskabelig linie på Rønde Gymnasium efter sommerferien, så det er en kæmpestor oplevelse og chance for mig. Jeg får meget travlt, fordi jeg også skal løse en række opgaver, som mine klassekammerater skal lave, mens jeg er væk,« fortæller hun.

Formanden for Dansk Ekspeditionsfond, kammerherre Søren Haslund Christensen, besøgte også det udstillede skib i Århus Havn. Han var glad for at fornemme den store forhåndsinteresse for den danske ekspedition og tolker nysgerrigheden som en genvunden interesse for forskningen.

Ekspeditioner er godt stof

»Opdagelsesrejser har alle dage været godt stof, men i en periode har der været en tendens til, at de naturvidenskabelige fag var lidt glemt. Det er ved at ændre sig,« siger Søren Haslund Christensen, der håber, at Galathea 3 kan gøre naturvidenskab endnu mere populært.

»Vi lever i et videnssamfund, som er dybt afhængig af indsamlingen af ny viden og forskning. Folk forstår i dag, at vi skal kunne noget for at komme videre, og at forudsætningen for fortsat udvikling er, at vi hele tiden sørger for at blive klogere,« siger Søren Haslund Christensen.

henrik.groenvald@jp.dk

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.