Kommuner overtager børnehaver

Stik imod regeringens egen målsætning forsvinder de selvejende børnehaver i takt med, at daginstitutionerne bliver større og større. Det går ud over mangfoldigheden og det frie valg, lyder kritikken.

Det går den forkerte vej med udliciteringen i Danmark. I hvert fald når det gælder børnepasning. 50-100 selvejende daginstitutioner forsvinder hvert år, og fra at næsten halvdelen af landets daginstitutioner var selvejende i 1980, er det nu under en fjerdedel.
I stedet bliver de overtaget af kommunerne, og det er stik imod regeringens målsætninger om frie valg og en øget udlicitering.

For kun en måned siden aftalte regeringen og kommunerne, at disse inden 2010 skal have øget deres udlicitering med 25 pct.
Derfor slår de selvejende daginstitutioner alarm over en udvikling, der går i retning af stadigt større institutioner for at billiggøre børnepasningen, men som reelt afskaffer de selvejende børnehaver.

Et fattigt samfund

Alene i Århus er et halvt hundrede selvejende institutioner i fare for at blive overtaget af kommunen i forbindelse med en endnu ikke vedtaget spareplan, som kræver sammenlægninger af institutioner. Alternativt må institutionerne klare sig med et markant ringere budget end i dag.

Det vil i givet fald betyde, at de ikke kan eksistere, fastslår generalsekretær Charlotte Biil fra Menighedernes Daginstitutioner, der repræsenterer omkring 200 selvejende børnehaver. Hun kalder udviklingen for »helt gal«. »Regeringen siger frit valg og mangfoldighed, men det er lige præcis det modsatte, der sker. Kommunerne er åbenbart forelskede i, at stort er godt, og at børnepasningen ligger bedst i et kommunalt monopol. Men vi bliver et fattigt samfund, hvis alle vore børn skal opdrages kommunalt,« siger Charlotte Biil.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.