På vej mod varmerekord for juli

Juli 2006 bliver formentlig den varmeste, der nogensinde er målt i Danmark. Det varme vejr fortsætter i hvert fald den næste uge. Også resten af kloden koger med varmerekorder mange steder.

Tusindvis af danskere ligger i øjeblikket og vrider sig hver aften, fordi de ikke kan sove i varmen.

Og det er der god grund til.

Natten til fredag kom temperaturen på Langø ved Nakskov Fjord ikke under 21,7 grader, hvilket blot er 0,6 grader under den varmeste nat, der er målt i Danmark, nemlig 22,3 grader i Bovbjerg. Mange andre steder kom termometret heller ikke under de 20 grader, der kendetegner en tropenat på vore breddegrader.

Varmt havvand

Om natten er det især det varme havvand, der holder på varmen og gør en tur i sengen til en blandet og meget varm fornøjelse.

Men det er ikke kun om natten, at Danmark koger.

»Hvis vejrmeldingen for den næste uge holder, bliver juli i år den varmeste juli, der nogensinde er målt,« fastslår statsmeteorolog Stig Rosenørn fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Den hidtidige rekord for juli er på 19,5 grader i gennemsnitstemperatur sat i 1994. I går rundede vi de 19,4 grader og med udsigt til 25-30 grader den næste uge og herefter lidt varmere, er der ifølge Rosenørn 90 pct. chance for, at vi slår rekorden.

Og selv om vi de seneste 10-15 år har haft nogle fantastiske somre med masser af sol og varme, er det faktisk kun sket tre gange siden 1975, da alle tiders danske varmerekord blev sat med 36,4 grader, at temperaturen i Danmark har været ligeså høj som de 33,5 grader, der torsdag blev målt på Fanø.

Også store dele af resten af verden har det rigtig varmt.

I USA har en by som New York i flere dage kogt med temperaturer på mellem 32 og 37 grader, mens termometret i lande som Storbritannien, Frankrig, Holland og Tyskland har ligget på 36-38 grader.

Stegende varmt

Torsdag blev der målt 47 grader i Londons undergrundsbane, hvor der ikke er aircondition, mens avisen The Sun bragte historien om kokken Lup Fun Yau, der stegte spejlæg, pølser, svampe, fiskefiletter og kødstykker på kølerhjelmen af en gammel Volvo.

I USA kan klimaforskerne konstatere, at første halvår af 2006 er det varmeste, man nogensinde har målt, siden man begyndte med systematiske målinger i 1895.

I Danmark er leder af DMI's klimacenter, Anne Mette K. Jørgensen, ikke i tvivl om, at 2006 globalt bliver et meget varmt år.

»Juni ser ud til at blive den anden- eller tredjevarmeste juni, der er målt på kloden, mens det første halvår af 2006 kommer til at ligge blandt de seks varmeste. Det er interessant. Men det er svært at fastslå, at det skyldes den globale opvarmning. Tendensen er imidlertid, at det bliver varmere og varmere på kloden. Og selv om det varierer fra år til år, er det i den retning det går,« konstaterer Anne Mette K. Jørgensen.

lars.from@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.