Kun få livreddere på Vestkysten

Mens de små tætbelagte strande i Nordsjælland har mange livreddere, er de lange vestjyske strande, hvor folk ligger mere spredt, stort set foruden. For de badende i Blokhus er tilstedeværelsen betryggende, men ikke afgørende.

Badesikkerhedsmæssigt er Danmark skævvredent. I et østhold, hvor man særligt i hovedstadsområdet og i Nordsjælland er godt med, hvad angår livreddere på de tættest belagte strande. Og et vesthold specielt på den langstrakte jyske vestkyst syd for Limfjorden, hvor kommunerne ikke ofrer de nødvendige midler til placering af professionelle livreddere. Kun helt mod nord, på de mest populære nordjyske strande er der i denne del af landet kommet livredderhold.

Vestkysten mangler

»Sønderjylland og hele den jyske vestkyst mangler livreddere på strandene. Livredderstationerne i områder med mange badegæster skal stå cirka 10 km fra hinanden. Livredderstationerne skal placeres i områder, hvor der er gode nedkørselsforhold, så den forulykkede person kan komme hurtigt på sygehus,« lyder det fra formanden for Rådet for Større Badesikkerhed, Michael B. Aller, der afviser, at der skulle findes en tommelfingerregel for, hvor mange gæster pr. strandmeter, der præcis skal til, før rådet anbefaler livreddere.

»Men generelt er det kun Nordsjælland, der er godt dækket af livreddere, og sådan har det været i 30 år,« fortsætter Aller, der de seneste 10 år har kunnet notere sig en vis forbedring i væsentlighed båret frem af TrygFonden, der stiller tårne, redningsbåde og udstyr til rådighed, hvis kommunerne betaler livreddernes løn.

Kommunernes ansvar

Badesikkerhedsformanden synes imidlertid, at det kniber med den rette motivation, måske fordi udgifterne til en livredder tilsyneladende ikke umiddelbart kan aflæses i flere indkomne turistkroner.
»Jeg frygter, at kommunerne mere eller mindre presser institutioner som TrygFonden til at komme ud på strandene for at vise flaget. Det bør imidlertid være kommunen, der tager ansvaret.« Statistisk er det svært at dokumentere om livreddere gavner, bare giver tryghed eller ligefrem giver falsk tryghed.

mads.stenstrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.