Giftige alger truer vandmiljøet

Masser af alger i de danske farvande og i Østersøen truer med at underminere de kostbare vandmiljøplaner. Derfor skal problemet nu kortlægges.

Enorme mængder giftige blågrønalger i de danske farvande og i Østersøen er ved at blive en så alvorlig trussel mod vandmiljøet og de danske vandmiljøplaner, at Danmarks Miljøundersøgelser, DMU, nu indleder en omfattende kortlægning.

Algerne har den uheldige effekt, at de af egen kraft optager kvælstof fra atmosfæren. Mere kvælstof giver endnu flere alger. Og når algerne dør, bruger de en stor del af ilten i vandet, ligesom det kan medføre en øget frigivelse af fosfor fra havbunden. Dermed bidrager algerne med en betydelig mængde kvælstof, der ikke er indregnet i forudsætningerne for de danske vandmiljøplaner, oplyser forskningschef Bo Riemann fra DMU.

Også irriterende for badende

»Vi ved, at algerne allerede nu bidrager med en tredjedel eller mere af det kvælstof, der kommer til Østersøen fra floder og fra atmosfæren. Og da vi regner med endnu flere alger fremover på grund af den globale opvarmning, der ventes at øge temperaturen og give mere nedbør, vil bidraget fra algerne formentlig stige,« forklarer Bo Riemann.

»Hvis vi investerer en masse penge et sted for at nedbringe udledningen, og så blot ser tilførslen af kvælstof stige et andet, dur det ikke. Derfor er vi nødt til at få kortlagt omfanget af problemet.«
Der er siden slutningen af 1980'erne investeret et tocifret milliardbeløb i Danmark for at nedbringe udledning af kvælstof og fosfor fra landbruget, industrien og husholdningerne. Algerne er dog ikke kun et problem for vandmiljøet. Lige nu stiger problemerne for badegæsterne nærmest time for time.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.