Ællinger på Langeland havde fugleinfluenza

Ællinger fra en erhvervsbesætning med vildtopdræt ved Illebølle på Langeland har vist sig at have fugleinfluenza af typen H5. Men det drejer sig om en mindre alvorlig lavpatogen type, oplyser Fødevarestyrelsen.

Alligevel aflives dyrene, da det lavpatogene virus kan udvikle sig til den alvorlige højpatogene type. Besætningen, der skal aflives, består af ca. 7.000 ællinger.

Fødevareregion Syd har i dag lukket besætningen. Der er oprettet en spærrezone på en kilometer omkring den ramte besætning, hvor der vil gælde en række restriktioner for færdsel med levende fjerkræ og produkter. Zonen vil blive afmærket med skilte ved politiets hjælp.

Flytning af fjerkræ og andre fugle i fangenskab, æglægningsklart fjerkræ, daggamle kyllinger samt æg inden for eller til spærrezonen må kun ske med Fødevareregionens tilladelse.

I spærrezonen er det forbudt at afholde markeder og skuer, ligesom det er forbudt at udsætte fjervildt.

Der er ikke indført krav om overdækning af fjerkræ, men det vil løbende blive vurderet, om der opstår behov for yderligere restriktioner som følge af udbruddet.

Lavpatogen fugleinfluenza af typen H5 er også tidligere fundet i danske besætninger med vildandeopdræt. Det skete ved Tommerup på Fyn i begyndelsen af juni, hvor ca. 17.000 ænder og gæs blev aflivet og senest i Løvel ved Viborg i begyndelsen af juli måned, hvor cirka 20.000 fugle- og fjerkræ blev aflivet.

Smitten hos ænderne er opdaget i forbindelse med, at der er taget rutinemæssige overvågningsprøver i besætningen som led i den danske handlingsplan mod fugleinfluenza.

Fundet er et udtryk for, at planen virker efter hensigten. Med handlingsplanen gennemføres der nu en systematisk prøvetagning i denne type besætninger, og det er ikke usandsynligt, at der den kommende tid vil blive gjort nye lignende fund, skønner Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.