DF kræver indgreb overfor landbrug

Landbruget skal bruge færre sprøjtegifte, så drikkevandet beskyttes. Samtidig bør miljøminister Connie Hedegaard (K) gribe ind, så landbruget ikke bruger stadig flere sprøjtegifte. Det siger Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann til Ritzau.

Landbruget skal i 2009 kun sprøjte 1,7 gange i gennemsnit på det danske landbrugsareal, den såkaldte behandlingshyppighed. Det har regeringen aftalt med Dansk Folkeparti.

Alligevel solgtes sidste år så mange pesticider, at landmændene sprøjter væsentligt hyppigere. Det sker 2,32 gange på en sæson, og det er en stigning på godt seks procent fra 2003 og 2004.

Det viser nye tal fra Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddelstatistik. Landbrugets brug af aktivstoffer er også steget med 347 ton. Det svarer til cirka 12 procent.

- Det er stærkt utilfredsstillende, skriver miljøminister Connie Hedegaard (K) i en kommentar til statistikken.

Det samme mener Jørn Dohrmann.

- Det er fuldstændigt utilfredsstillende. Det skal landbruget gøre noget ved. Det går den totalt forkerte vej. Landbruget skal tage sig sammen. De skal finde årsagen til, at de bruger flere sprøjtemidler, i stedet for at finde på dårlige undskyldninger. Det er vigtigt, at vi beskytter vort drikkevand i undergrunden. Det skal landbruget ikke spille hasard med, siger Jørn Dohrmann.

Miljøministeren truede i september i fjor landmændene med kvoter og afgifter, hvis de ikke fik mere styr på sprøjtemidlerne. Hun gav dem frist til 2006 til at skabe "en væsentlig reduktion i forbruget", før hun ser på planen samen med forligspartierne.

Men landbrugets viceformand med ansvar for miljø, Henrik Høegh, vil ikke love lavere forbrug i 2006.

- Vores konsulenter har gjort en stor indsats for at vurdere, om man kan nedsætte sprøjtningerne, og vi må desværre sige, at vi mener, at det bliver nødvendigt at revurdere målet på de 1,7. Man skal jo også tage hensyn til afgrøderne og produktionen, siger Henrik Høegh til Politiken.

Han henviser til, at der er kommet flere skadedyr og ukrudt i for eksempel hvede og raps, blandt andet som følge af højere temperaturer om efteråret.

Enhedslistens miljøordfører Per Clausen har kaldt Connie Hedegaard i samråd, fordi intet tyder på, at landmændene i år bruger færre sprøjtegifte.

- Pesticidplanen indtil nu har medført, at der er sket en øget stigning i anvendelsen af pesticider på op til 2,32 i 2005. Dette på trods af, at målsætningen var, at behandlingshyppigheden skulle ned på 1,7 procent, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.