Den største evakuering i nyere tid

Det danske udenrigsministerium sætter alle sejl til for at evakuere danske statsborgere fra Libanon.

Den største evakuering i nyere tid er nu i gang. De første danskere er allerede kommet hjem fra det krigshærgede Libanon, og Udenrigsministeriet er i dag klar med en omfattende trafikal fødekæde, som i løbet af de kommende to døgn forventes at skaffe omkring 900 danskere med bus ud af Libanon og videre til Damaskus, hvorfra fly vil bringe dem hjem til Danmark. Og i lufthavnen i København vil der stå psykologer klar med krisehjælp til dem, der måtte have behov for det.

Efter planen afgår de første busser fra en skole i den nordlige del af Beirut klokken 11 i formiddag. Israelerne har lovet at indstille skydningen, mens busserne kører, ligesom ministeriet opererer med backup-muligheder, såfremt planerne må ændres.

Farligst i Sydlibanon

I alt skønnes 2.300 danskere, heraf en del børn, at befinde sig i Libanon. Omkring 400 af dem ønsker ikke at forlade landet, mens omkring 1.000 danskere befinder sig i den sydlige del af Libanon, hvor sikkerhedssituationen er yderst alvorlig. Vejene til Beirut og i det hele taget mellem nord og syd er bombet i stykker, hvilket umuliggør en evakuering med bus, men ifølge ministeriets oplysninger er det stadig muligt at komme på tværs ud til kysten. Derfor arbejder man på en løsning med evakuering af disse danskere ad søvejen.

Der er lejet et skib i Grækenland, som er på vej til Cypern for at gennemgå et sikkerhedstjek, hvorefter det kan være i kystbyen Sidon tirsdag. Samtidig har danske rederier med skibe i området stillet sig til rådighed, ligesom Danmark har fået tilbudt 20-22 pladser på et fransk krigsskib, der er på vej til området.

Det oplyste Udenrigsministeriets direktør, Ulrik Federspiel, da ministeriet søndag gjorde status over evakueringen.

»Vi håber, at vi har en fødekæde, så danskerne kan komme ud af Beirut og den nordlige del af landet mandag eller tirsdag. Vi har fået 10 busser med plads til 48 personer i hver. De kører til grænsen, hvor der så vil vente andre busser, som kører videre til Damaskus, så man kan sige, at det er en shuttletrafik. Det er en ganske detaljeret operation, og vi håber, at vi ikke har overladt meget til tilfældighederne, for det er en stor operation. Som nævnt har udenrigsministeren fået en garanti fra den israelske regering for, at den vil indstille skydningen, når vi kører, og derfor er vi nu i kontakt med den israelske regering for at fortælle, hvor vi er og med hvilke busser og nummerplader,« forklarer Ulrik Federspiel.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.