Bjørneland

Djursland har udviklet sig til at være et bjørneland, hvor man kan opleve tre arter af det store dyr: den hvide, den brune og den sorte.

Isbjørnene elsker at slikke sol.

Og de kan ikke fordrage sælkød, men foretrækker smagen af gris.

De brune bjørne tilbringer derimod det meste af dagen i vand for at undgå solen, mens de sorte bjørne skovler frugt og grøntsager ind og kravler op i træerne for at tage middagslur, når de har spist sig mætte i det grønne.

Sådan er en bjørn ikke altid, hvad man forventer, den skulle være.

Bjørnene bor på Djursland, som efterhånden har udviklet sig til at blive Bjørneland. Ebeltoft Zoo i Gravlev har indrettet sig med en lille udgave af Nordamerika med seks sortbjørne, mens Skandinavisk Dyrepark i Nødager, få kilometer derfra, kan præsentere fire isbjørne og syv brune bjørne.

Bjørneflokken i Ebeltoft Zoo bliver snart udvidet med yderligere to hunner, og de kommer til at gå sammen med en flok bisoner og prærieulve. De har tre søer at boltre sig i, hvor bjørnene da også efter bedste evne forsøger at fange fisk. Den største af bjørnene vejer lige nu 140 kg, men om et par år, når han er vokset helt ud, er der lagt yderligere knap 100 kg til. Størrelsen til trods er de sådan set ret fredelige.

Næse for lækkerier

»Dyrepasserne kan gå ind til dem, bare de sørger for ikke at have lækkerier i lommerne,« fortæller parkens daglige leder, Jesper Stagegaard. Bjørnene bruger deres næse mere end deres syn og de kan lugte på lang afstand, når noget spiseligt nærmer sig. Også selv om det ligger begravet i en lomme.

Bjørnene er en del af Ebeltoft Zoos arbejde med CUNA, der står for Culture & Nature.

»Kultur og natur hænger tæt sammen. Når man ser på naturen, er der altid en historie om mennesket og dets indvirkning på den,« siger Jesper Stagegaard, som derfor er ved at få bygget en westernby, et fort og en indianerlandsby for at illustrere, at det var på grund af det, bisonokserne var på randen af udryddelse og de sorte bjørne måtte indskrænke sig.

Også i Skandinavisk Dyrepark arbejdes der med naturligheden. For selv om isbjørnene elsker at blive bagt igennem af solen, så kan de stadig også lide is. Så parken har fået installeret en maskine, der producerer fem tons is hver dag. Det bliver om morgenen blæst ud på et lille område, og der kan især den 24 år gamle hun Vera finde på at stille sig lige foran røret, hvor isen kommer ud med 90 km i timen. Det klør noget så dejligt, synes den 312 kg tunge bjørn.

»Isbjørne-wellness,« kalder parkens direktør, Frank Vigh-Larsen, bjørnehunnens iskolde spabad. Vera var overvægtig og lettere forstyrret, da hun ankom til parken sammen med hanbjørnen Nanok, som var helt uden for rækkevidde. Man kunne ikke komme rigtigt i kontakt med ham, han lavede bare de samme bevægelser igen og igen - en stereotypi, der er typisk for dyr, der har haft for snævre og uinspirerende forhold.

Men så kom endnu en isbjørnehan, Nuuk, der er kastreret. Fem minutter efter at de to bjørne, der hver er tre meter høje, når de står på bagbenene, mødtes snude til snude, tumlede de rundt på græsset i hyggelig leg. I dag bruger de mange timer på at slås og dukke hinanden i den store sø, alt sammen på yderst venskabelig, men ret støjende vis. Den sidste isbjørn, Ilka, søster til Nuuk, gider ikke lege med. Med sine 280 kg kan hun slet ikke klare hannerne, der vejer 360 og 430 kg.

Fanget, men fri

De 12 brune bjørne, der var engang, er blevet reduceret til 7, men de fylder stadig godt i parken, fordi de er så aktive. Lige nu i varmen foregår en del af aktiviteterne i søen, men den plasker de til gengæld i, som var de små børn.

Begge dyreparker er et udtryk for, at publikum har gjort op med menageritanken. Man vil ikke se på dyr i små bure, men derimod dyr, der lever og bevæger sit frit, skønt de er i fangenskab.

»De besøgende er meget kritiske overfor, om dyrene går under ordentlige forhold. Derfor er fremtiden, at vi skal af med fornemmelsen af hegn og i stedet se på dyrene på tæt hold og i omgivelser, der er så naturlige som muligt,« siger Jesper Stagegaard.

»Det er ikke nok at se bjørne, det skal være glade bjørne.«

tina.bryld@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.