Industriens CO2-udslip falder

Det er lykkedes den danske industri at nedbringe de skadelige CO2-udslip på trods af, at virksomhederne stadig har et næsten lige så stort energiforbrug som tidligere. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at CO2-udslippet fra industrien faldt med tre procent fra 2003 til 2005.

Dermed fortsætter udviklingen siden 1996, hvor industriens CO2-udslip hvert år er faldet. I perioden fra 1990 til 2005 er udslippet faldet med 12 procent til trods for, at energiniveauet er på samme niveau som 1990.

CO2-udslippene og andre drivhusgasser bidrager til den frygtede globale opvarmning. Den store synder i det danske miljøregnskab er forbruget af kul. Og den positive udvikling skyldes da også primært en gradvis omlægning af energiforbruget fra kul-, koks- og olieprodukter til naturgas.

I perioden mellem 1990 og 2005 har der været et fald på 40 procent på den del af CO2-udslippet, der skyldes forbrug af olieprodukter, mens udslippet fra kul og koks tilsvarende er faldet 42 procent. I samme periode steg CO2-udslippet fra forbrug af naturgas med 58 procent.

Nærings- og nydelsesmiddelindustrien har mellem 1990 og 2005 udledt 400 millioner ton mindre CO2, mens mineralolie-, kemisk- og plastindustri har haft en stigning i udledningen på 100 millioner ton i samme periode.

Halvdelen af den danske elproduktion sker ved hjælp af kul, og en tredjedel af CO2-udslippet herhjemme kommer fra afbrænding af kullene. Kul er det brændsel, der udleder mest CO2, og derfor gør bindingen til kul det vanskeligt for Danmark at få skåret CO2-udslippet ned herhjemme.

Tallene fra Danmarks Statistik viser samtidig, at industriens energiforbrug er faldet med tre procent fra 2003 til 2005. Dermed har industriens også været faldende siden 1996 og ligger nu på samme niveau som 1990.

Faldet i industriens energiforbrug skyldes blandt andet, at virksomhederne på grund af prisstigninger på energi samt indførsel af CO2-kvoter har fokuseret på energibesparende tiltag for at reducere deres omkostninger.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.