Imamer: Danskerne er et hadefuldt folk

Den danske regering og det danske folk stod bag en hadefuld kampagne mod islam og muslimer, hævdede de imamer, som i december deltog i delegationsrejser til Mellemøsten. En medieforsker mener, at de bevidst forsøgte at give danskerne et kollektivt ansvar for Muhammedtegningerne.

De danske imamer, som i december rejste til Mellemøsten for at skabe et internationalt pres mod Danmark, var i mindst 10 store interviews kilde til misvisende eller forkerte oplysninger, som bidrog til at sætte sindene i kog i den islamiske verden.

Imamerne hævdede bl.a., at ikke bare en dansk avis, men også den danske regering og hele det danske folk stod bag en hadefuld kampagne mod islam og muslimer, og at der var planer om flere »frygtelige nedrakninger«.

De fortalte også, at de ikke kunne komme til orde i danske medier, og appellerede om alle muslimers støtte for at forhindre flere overgreb - fra blasfemiske film til trusler om nedbrænding af moskeer.

Det fremgår af dokumenter, som Udenrigsministeriet har givet aktindsigt i - deriblandt indberetninger fra den danske ambassade i Cairo, som i samarbejde med Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut forsøgte at holde øje med, hvad der blev sagt og skrevet i den mellemøstlige presse.

Misinformation

Men medieforsker Hanna Ziadeh, som under Muhammedkrisen var ansat på instituttet og fulgte den egyptiske dækning tæt, vurderer, at de ca. 10 interviews formentlig kun er en mindre del af den misinformation, som imamerne var ansvarlige for.

»Der er ikke foretaget en systematisk registrering, så jeg kender kun de eksempler, som jeg er faldet over, og de stammer primært fra trykte medier, hvor det er lettere at dokumentere, hvad der er blevet sagt. Men der findes uden tvivl en række andre eksempler. Jeg ved f.eks., at der blev fremført forkerte påstande i bestemte tv-programmer såsom "el beyt beytak", men kanalerne ville ikke udlevere de relevante bånd,« siger Hanna Ziadeh.

Den fynske imam Abu Bashar, som var leder af delegationsrejsen til Egypten, og imamernes talsmand, Ahmed Akkari, har flere gange sagt, at de blot har fortalt sandheden under deres rejser, så alle fejl må stå for journalisternes egen regning.

Løgnehistorier

Hanna Ziadeh siger derimod, at overdrivelserne og løgnehistorierne er så talrige, at der ikke kan være tale om misforståelser og fejlcitater. Han mener også at kunne se et mønster i de mange interview:

»Imamernes erklærede hensigt var at skabe en så stor forargelse i den muslimske verden, at de kunne mobilisere en bred, folkelig protest, som i sidste ende skulle tvinge Morgenavisen Jyllands-Posten og den danske regering til at sige undskyld. Men tegningerne var tilsyneladende ikke grove nok i sig selv. Derfor var imamerne nødt til at understrege, at de ikke bare var dumdristige og harmløse streger i en enkelt avis en enkelt dag. De måtte være et led i en systematisk krænkelse, som omfattede fornærmende film og censur af Koranen, og der måtte stå en regering og et helt folk bag denne hadekampagne mod islam og muslimer,« siger Hanna Ziadeh.

kim.hundevadt@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.