Danske politikere bekymret over krise i Libanon

Danske politikere fra både højre og venstre side i Folketinget er bekymrede over optrapningen af konflikten i Mellemøsten. Udenrigsminister Per Stig Møller (K) opfordrer alle parter til at vise tilbageholdenhed.

- Libanons regering må påtage sig sit ansvar og forhindre yderligere terror og voldsudøvelse fra Hizbollah i det sydlige Libanon. Israel har en legitim ret til selvforsvar, men også en forpligtelse til at undgå overdreven anvendelse af magt, siger Per Stig Møller.

Den samme opfordring kommer fra Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod. Han advarer om, at det kan ende med en regulær krig efter Israels bombeangreb torsdag mod Beiruts lufthavn samt blokade af Libanons middelhavskyst.

- Man må indtrængende opfordre parterne til at indstille skydningen. Bombardementet af Beiruts internationale lufthavn er en voldsom optrapning, der ender i en slags krig. Det vil være til stor skade for begge lande, hvis det ender sådan. Vi må sige til både Israel, Hizbollah-militsen og Libanon, at de må gøre alt for at stoppe de væbnede angreb mod hinanden, siger Jeppe Kofod.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Iran og specielt Syrien har skylden for optrapningen af konflikten mellem Israel og Libanon. Derfor opfordrer han VK-regeringen til at lægge pres på de to lande for at stoppe deres støtte til Hizbollah-militsen.

- Israel er under pres fra terrororganisationer både fra syd i form af Hamas og fra nord i skikkelse af Hizbollah, de begge har som mål at udslette staten Israel, siger Søren Espersen.

Til gengæld placerer Enhedslistens udenrigsordfører, Rune Lund, skylden hos Israels "dobbeltmoral". Landet kidnapper palæstinensiske ministre, men starter en angrebskrig, når israelske soldater kidnappes, mener han.

- Guds udvalgte folk har åbenbart en guddommelig ret til at lave deres egen dobbeltmoralske logik og bestemme over andre menneskers liv, siger Rune Lund.

Den radikale udenrigsordfører, tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen, mener, at krisen kun kan løses ad diplomatisk vej. Derfor bør omverden lægge pres på Israel og dets nabolande, og FN's Sikkerhedsråd bør indkaldes, lyder hans opfordring.

- Den eneste farbare vej er, at parterne vender tilbage til forhandlingsbordet. Det er svært at finde en diplomatisk løsning, fordi konflikten eskalerer så voldsomt. Men der er ikke andre muligheder, for der findes ingen militære løsninger, siger Niels Helveg Petersen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.