Politiet gik for vidt på Christiania

Politiet er gået for vidt i sine anholdelser på Christiania, erkender Københavns Politi. Selverkendelsen kommer, efter at statsadvokaten for København i flere tilfælde har kritiseret, at folk blev anholdt for bagateller på fristaden.

- Københavns Politi ses siden efteråret at have modtaget cirka 11 afgørelser fra den overordnede anklagemyndighed om, at der skal udbetales erstatning for uberettiget anholdelse på Christiania, skriver justitsminister Lene Espersen (K) i et svar til Enhedslistens retspolitiske ordfører, Line Barfod.

- Københavns Politi har taget disse afgørelser til efterretning, og der er i flere omgange sket briefing af medarbejdere med henblik på at sikre, at praksis er i overensstemmelse med afgørelserne fra den overordnede anklagemyndighed, skriver Lene Espersen.

Københavns Politi forklarer, at de mange, langvarige anholdelser skyldes en revurdering i 2005 af strategien for indsatsen på fristaden. Indsatsen fik nu en mere permanent karakter, hvilket medførte kraftige reaktioner fra pushermiljøet blandt andet i form af konkrete angreb på politibetjentene og "meget grove mishagsytringer".

- I forbindelse med politiforretninger på stedet blev såvel anholdte som det indsatte politipersonale udsat for en betydelig risiko for at blive skadet på Christiania. Der blev derfor truffet beslutning om, at sagsbehandlingen skulle foregå på Station Amager, hvorfor de anholdte blev transporteret dertil. Situationen ændrede sig i løbet af relativt kort tid, således af en del af sagsbehandlingen kan foretages ved en særlig "sagsbehandlervogn", der parkeres i umiddelbar nærhed af Christiania, og hvor mindre sager kan ordnes, medens større sager fortsat bliver behandlet på Station Amager, hedder det i svaret fra justitsministeren.

Senest fastslog statsadvokat Karsten Hjort i april, at det var forkert, da politiet i oktober 2005 frihedsberøvede en mand i cirka to timer, fordi han havde sagt "fucking møgso" til en betjent.

I forbindelse med udtalelsen blev manden straks identificeret og visiteret, og der var ingen tvivl om hvilken paragraf, han skulle sigtes for at have overtrådt. Alligevel blev han trukket med, kørt til Station Amager og sat i et venterum.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.