Hver femte elev må opgive gymnasiet
Engang var det forbeholdt de få, men i dag begynder over halvdelen af alle unge i gymnasiet. Og noget tyder på, at det er alt for mange.
Næsten hver femte gymnasieelev må nemlig opgive gymnasiet og forlade skolen uden hue og eksamen.
Det viser en ny opgørelse, der bygger på de seneste fem års tal fra Undervisningsministeriet.
Tal, der er renset for skift af skole eller gymnasielinie, og bygger på indberetninger fra gymnasierne selv.
Det er ofte de såkaldt gymnasiefremmede elever, der lider det nederlag at måtte opgive gymnasiet. Dem, der skulle have været familiens første student. Det siger forskningsassistent ved Center for Ungdomsforskning, på Danmarks Pædagogiske Universitet, Susanne Murning.
På gymnasiernes "bundhold", ligger flere gymnasier fra indvandrertunge områder i københavnsområdet. Helt i bund ligger Metropolitanskolen på Nørrebro. Her fuldfører kun godt hver anden elev. På Avedøre Gymnasium er frafaldet på 27 procent og på Ishøj Amtsgymnasium opgiver 32 procent af eleverne.
Men frafaldet er ikke blot et københavnerfænomen. Også gymnasier i Århus, Helsinge og Grenaa er med på gymnasiernes bundhold.
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Gorm Leschly, er overrasket over de høje tal. Han vurderer, at rekrutteringsgrundlaget kan spille en væsentlig rolle.
Afdelingsleder i Københavns Kommunes uddannelses- og ungdomsforvaltning, Søren Hegnby, mener, at en del af frafaldet skyldes, at folkeskolerne har været "for flinke" til at anbefale tosprogede elever til gymnasierne.
JP