Religionshistoriker: Flere unge siger ja til islam

Danmark står over for en ny form for ungdomsoprør, mener religionshistoriker. Søgning mod islam efter 11. september.

Muslimske præster oplever et stigende antal unge, der springer fra kristendommen til islam. Til forskel fra tidligere er det især unge mænd, der finder religionen tillokkende.

»Jeg har som imam gennem adskillige år modtaget mange danskere, der vil konvertere til islam, og ind til for et par år siden var det oftest unge kvinder, som skulle giftes med en muslim. Nu er flere end halvdelen unge mænd ned til 16 år. De møder islam gennem deres skolekammerater og bliver inspireret af livet som muslim,« siger den danske imam og næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter i København Abdul Wahid Pedersen, som efterhånden hver uge får besøg af en dansker, der vil være muslim.

Praktisk religion

Abdul Wahid Petersen har indtryk af, at det ofte er muslimernes traditionelt meget stærke familiebånd, der tiltaler unge danskere.

»Mange kommer fra skilsmissehjem, og i det hele taget er der i Danmark ikke tradition for at holde tæt sammen i familien. Muslimer kender hinanden mange led ud i familien, mens danskerne kun ser de allernærmeste.«

Han peger ligeledes på, at islam som religion ikke distancerer sig fra dagligdagen, men derimod bliver en del af den.

»Islam er praktisk orienteret, og religionen har klare holdninger til, hvordan man skal leve og opføre sig. Det savner de unge i en vestlig kultur, hvor børn i høj grad opdrages til selv at skulle finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert.«

Selv om nogle af de unge stadig kun er teenagere, når de beslutter at konvertere, gør det ikke Abdul Wahid Petersen nervøs for, om de er klar over, hvad de går ind til. Han oplever, at også de helt unge sætter sig grundigt ind i islam og stiller mange spørgsmål, før de bestemmer sig.

»De er søgende mennesker, der også går op i den mere spirituelle del af islam. De gør sig mange tanker, og jeg er sikker på, de er afklarede, når de endelig konverterer.«

Fatih Alev er imam og landsformand for Foreningen af Studerende Muslimer. Han kan også konstatere en stadig stigende interesse for islam fra unge danskere. Især efter terrorangrebet på USA den 11. september i år er han blevet kontaktet af flere, der gerne vil konvertere til islam.

»Faktisk kommer det bag på mig, da islam jo i den forbindelse er blevet omtalt meget negativt. Jeg tror, det er den omfattende debat, der får nogle til selv at læse Koranen, og så finder de ud af, at her er noget, de kan bruge og har lyst til at leve efter.«

Når en dansker konverterer til islam, bliver det ikke nødvendigvis registreret noget sted, så derfor findes der ikke optegnelser over, hvor mange, det drejer sig om. Et skøn fra personer med indsigt i miljøet lyder på, at ca. 4000 danskere gennem årene er blevet muslimer.

Ifølge formanden for Islamisk Kulturcenter med afdelinger i København, Århus og Helsingør, Mohamed Mansuri, er tallet fordoblet de seneste tre-fire år. I øjeblikket opsøger mindst fire danskere hver måned centerets imamer for at konvertere.

Nyt ungdomsoprør

»Det er helt tydeligt, at islam har fået tag i de unge mænd. Indtil for et år siden fik vi stort set kun besøg af kvinder, men nu er 60 pct. mænd,« forklarer Mohamed Mansuri.

Religionsforsker ved Syddansk Universitet, Tim Jensen, mener, vi står over for en ny form for ungdomsoprør.

»Det hører ungdommen til at være søgende. At konvertere til islam er en måde at være i opposition til det danske majoritetssamfund på linje med at være aktiv i Attac. Når flere vælger at blive muslim, skyldes det den politiske tilspidsning på området. Debatten om islam er meget synlig, og derfor opstår det at blive muslim som en mulighed. Det er også en smuk og fascinerende religion, så jeg er sikker på, at vi vil se endnu flere, der konverterer i fremtiden,« understreger Tim Jensen.

signe.thomsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen