S: Venstre bryder løfte om skattestop

Venstre bryder sit løfte om skattestop, når partiet ikke vil stoppe stigningen i ejendomsværdibeskatningen allerede for 2002, mener Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet anklager Venstre for at bryde sit løfte om at partiet vil indføre et skattestop i selvsamme øjeblik partiet overtager regeringsmagten.

Det sker, fordi Venstre alligevel ikke vil stoppe stigningen i ejendomsværdibeskatningen for 2002.

»Det er et brud på skattestoppet. Hvis Venstre vil overholde løfterne om skattestop, er de nødt til at fastfryse ejendomsværdiskatten den 1. januar,« siger Jens Peter Vernersen, skatteordfører for Socialdemokratiet.

Venstres formand Anders Fogh Rasmussen har gennem hele valgkampen gentaget løftet om skattestop.

»Vi erklærer skattestop fra første dag,« sagde han kort før valget til Jyllands-Posten.

Og netop ejendomsværdiskatten, som er en udløber af pinsepakken, har ofte været fremhævet som eksempel på, hvad Venstre vil lave om.

Under overskriften "Stop for skattesmæk til boligejerne" beroliger Anders Fogh Rasmussen i sit ugebrev fra den 27. marts 2001 boligejerne med, at Venstre vil stoppe stigningen i ejendomsværdiskatten, når partiet får regeringsmagten.

»Venstre ønsker at gennemføre et skattestop fra første dag en borgerlig-liberal regering måtte blive en mulighed. Det betyder også et stop for ejendomsværdiskatternes himmelflugt.

Loft over ejendomsskat

Skattestoppet indebærer, at der bliver lagt loft over ejendomsværdiskatten. Det betyder, at boligejerne ikke kan komme til at betale mere i ejendomsværdibeskatning end det beløb, de nu betaler - uanset om den offentlige ejendomsvurdering bliver sat i vejret,« lover Anders Fogh Ramussen.

Forelagt ugebrevets ordlyd erkender Venstres skatteordfører Mariann Fischer Boel, at det lægger op til øjeblikkeligt stop for stigning i ejendomsværdibeskatningen:

»Hvis valget havde ligget i marts måned, havde der ikke været nogen tvivl,« siger Mariann Fischer Boel og forklarer uddybende, at problemet nu er, at kommunerne allerede har sendt forskudsregistreringerne ud.

»Man kan lave dem om, men det er en kostbar affære,« siger hun.

Socialdemokratiet accepterer ikke forklaringen om, at det er umuligt at ændre i satserne af hensyn til kommunerne

»Venstre kan selvfølgelig godt ændre ejendomsværdibeskatningen fra 1. januar. Det er en politisk beslutning. Men de står med samme problem som os, nemlig at skaffe den nødvendige finansiering,« siger Jens Peter Vernersen.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger har Venstres ændrede melding vakt forundring både blandt de konservative og hos partiets egne medlemmer.

Den konservative skatteordfører Gitte Seeberg ønsker dog ikke at kommentere, om det er et brud på skattestoppet, men henviser til, at Venstre selv må svare på spørgsmålet.

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen