S afviser kompromisløs linje

Socialdemokratiet vil ikke spille kostbar eller føre en fuldstændig kompromisløs linje som oppositionsparti. Det fastslog den nyudnævnte politiske ordfører for partiet, fungerende udenrigsminister Mogens Lykketoft (S), torsdag aften efter partiets stormøde i København.

Han oplyste samtidig, at Socialdemokratiet ikke vil stemme imod den kommende finanslov, selv om partiet måske kun får en meget begrænset indflydelse - eller måske slet ingen.

- I denne her fase vil vi stemme for finansloven, uanset hvor meget indflydelse vi får. Der er slet ingen anledning til at tænke anderledes, sagde Mogens Lykketoft og tilføjede: - Vi vil selvfølgelig søge at få indflydelse på finansloven, men jeg tvivler noget på det, sådan som regeringen har skruet sine forslag sammen.

Mogens Lykketoft sagde samtidig, at partiet vil veksle mellem et konstruktivt samarbejde og en mere hård oppositionslinje.

- Det vil være forskelligt afhængig af, hvad regeringen lægger frem. Vi vil markere vores synspunkter, lød det fra den politiske ordfører, som kommer til at dele titlen med Pernille Blach Hansen.

Mogens Lykketoft vurderede selv, at han - trods kravene om fornyelse fra dele af partiet - blev valgt som første ordfører, fordi hans personkendskab til de andre partier er solidt efter otte års finanslovsforhandlinger.

Uanset den nye status ønskede han dog ikke at sige, hvordan Socialdemokratiet vil takle spørgsmålet om udlændingepolitikken.

- Lad os se, hvad regeringen kommer med, var hans korte svar.

Den fungerende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen (S), ønskede heller ikke at komme nærmere ind på det spørgsmål og afviste samtidig at udpege en hovedårsag til valgnederlaget. Partiets formand oplyste efter mødet, at gruppebestyrelsen vil blive konstitueret på mandag.

- I den samlede konstituering senere i næste uge vil man kunne se en kombination af erfaring og nye folk hele vejen igennem, lovede Poul Nyrup Rasmussen og pegede på, at gruppeledelsen kommer til at bestå af ham, Mogens Lykketoft, de to næstformænd Jan Petersen og Pernille Blach Hansen samt den fungerende finansminister, Pia Gjellerup.

- Vi tror, at det tilfører den dynamik og samtidig den erfaring, som skal til, sagde Nyrup.

Partiet ledelse har tilsyneladende ikke lagt sig fast på, hvem der skal have hvilke poster som ordførere. I hvert fald sagde Nyrup, at det kommer til at afhænge af, hvordan forhandlingerne ender mellem partierne i Folketinget.

Poul Nyrup Rasmussen benyttede lejligheden til at love, at Socialdemokratiet nu vil dele sin energi ligeligt mellem arbejdet i Folketinget og ude blandt de danskere, som tirsdag fjernede regeringsmagten fra arbejderpartiet.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen