Software-pirater afsløret af fogeden

Fem computer-ejere er blevet taget som software-pirater: de har lagt ulovlige kopier af computerprogrammer, musik og film på nogle kraftige computere, så andre computerbrugere kunne hente programmerne via internettet. I alt menes de fem at have lagt illegal software for et samlet beløb på en halv million kroner ud på deres computere, vurderer Antipiratgruppen.

Det er en sammenslutning af rettighedsindehavere fra musik-, film- og softwarebranchen, som har haft kontrollanter til at surfe på internettet for at se, om de stødte ind i piratkopier, som internetbrugerne uden videre kunne kopiere og anvende på deres egne computere.

Det viste sig, at kontrollanterne fandt fem såkaldte ftp-servere, som der hurtigt kunne hentes piratkopierede programmer fra. Ifølge gruppen bag afsløringen lå to af serverne i Københavns-området, en var placeret i et hjem på Fyn og to stod i det nørrejyske.

Mandag og tirsdag gik fogeden i aktion og besøgte de fem server-ejere for at sikre eventuelle beviser, som skal bruges under en følgende erstatningssag fra rettighedsindehaverne.

Netop ftp-servere er i stigende grad blevet brugt til at udbrede piratkopier. Tidligere blev de ofte lagt ud på hjemmesider, men her var de for lette at afsløre. Så i stedet lægges de nu på ftp-servere, som internetbrugerne skal finde frem til og hente programmerne fra.

- Der tegner sig et billede af et miljø, hvor man via ftp-servere udveksler ulovlige kopier af de allernyeste computerspil, film og musiknumre allerede et par dage efter, at de udkommer, hedder det fra advokat Niels M. Andersen, som repræsenterer rettighedsindehaverne.

Rygterne om Antipiratgruppens aktion spredte sig hurtigt i piratkredse, der tirsdag fik travlt med at slette de elektroniske spor, der kunne forbinde dem med de afslørede piratkopi-servere. Samtidig hev indehaverne af en lang række ftp-servere telefonstikket til maskinerne ud, så andre ikke kunne få adgang til dem mere.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen