Hurtigere genoptræning af patienter

Kosttilskuddet kreatin kan afkorte genoptræningsperioden for eksempel efter knoglebrud og idrætsskader.

Patienter med muskelsvækkelse kan blive genoptrænet hurtigere ved anvendelsen af kosttilskuddet kreatin.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Physiology. Bag undersøgelsen står Center for Muskelforsknings afdeling på Institut for Idræt ved Københavns Universitet samt belgiske forskere.

20 raske unge fik lagt det ene ben i gips i to uger og deltog derefter i 10 ugers genoptræning. Undervejs fik halvdelen et kreatin-tilskud, mens den anden gruppe fik et uvirksomt middel. Under genoptræningen voksede muskelmassen og muskelstyrken ca. 40 procent mere blandt deltagere på kreatintilskud end blandt de øvrige.

Undersøgelse

»Det bør få den konsekvens, at man undersøger virkningen på folk, som reelt er kommet til skade - opereret for en korsbåndsskade eller har brækket et ben. Jeg vil blive forbløffet, hvis effekten ikke er den samme som på vores forsøgspersoner, men inden man går ud og siger til alle, at de skal bruge kreatin i genoptræningen, bør man undersøge det på patienter først,« siger professor, dr. med. Erik A. Richter, Center for Muskelforskning.

Kreatin forekommer naturligt i menneskets muskler. Tilskud med kreatin har været et omdiskuteret kosttilskud, som en del idrætsudøvere indtager i håb om at øge muskelmassen og muskelstyrken, når de styrketræner.

»Men når det gælder genoptræning, er det en anden sag. Her kan man udnytte kreatin til at afkorte genoptræningsperioden for eksempel efter knoglebrud og idrætsskader,« siger professoren.

Markant effekt

Selv om blot 20 personer har deltaget, er det rigeligt i den slags undersøgelser, forklarer han.

»Når man er interesseret i mere basale biologiske fænomener, er 20 personer ret mange. Vi har fundet en signifikant effekt på disse personer, så det er sandsynligt, at det er alment gældende. Derfor ville det være uetisk at fortsætte med flere forsøgspersoner, når det ikke er nødvendigt,« siger Erik A. Richter.

jens.grund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen