Indland

Forskere vil have danskere ud på ulvejagt: »Vi har brug for hjælp«

Der er brug for mere viden om ulvene i Danmark, ifølge forskerne bag nationalt ulveregister.

Forskerne ønsker blandt andet viden om ulvebestandens størrelse, sammensætning og udvikling for at kunne håndtere de udfordringer, ulvens indtog i den danske natur medfører, blandt andet i forhold til angreb på husdyr som får. Arkivfoto

Hvis du altid har drømt at gå »på jagt« efter ulve, så er det nu, du skal slå til.

Der er hårdt brug for danskernes hjælp i forhold til etableringen af det nationale ulveregister, ifølge projektleder Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus, der sammen med DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi - står bag indsamlingen af viden om ulve i Danmark.

»Vi kan ikke være alle steder på én gang, så oplever du spor efter en mulig ulv – ulvehyl, døde dyr, spor, afføring eller lignende - så skynd dig at dokumentere det med mobiltelefonen. Hvis du tager et billede af afføring, så læg en genstand med kendte mål ved siden af, så størrelsen kan bekræftes af forskerne«, udtaler han i en pressemedddelse.

Så store er de blevet: Vestjyske ulveunger fanget på kamera

Alle billeder eller observationer af ulve og formodede ulve kan sendes ind til forskerne gennem www.ulveatlas.dk.

Forskerne ønsker blandt andet viden om ulvebestandens størrelse, sammensætning og udvikling for at kunne håndtere de udfordringer, ulvens indtog i den danske natur medfører, blandt andet i forhold til angreb på husdyr som får.

»Selv om der i dag er opsat vildtkameraer, og en række frivillige indsamler oplysninger og indsender prøver med mulige DNA-spor, er der stadig brug for yderligere frivillige kræfter for at indsamle langt mere information om ulvenes udbredelse«, siger Kent Olsen.

Fra den 1.november 2017 har Danmark fået en officiel, national bestandsovervågning af ulve under Miljø- og Fødevareministeriet.

Det er et videnskabeligt konsortium mellem Naturhistorisk Museum i Aarhus og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet - som skal stå for kontrakten med Miljøstyrelsen om at udføre systematisk overvågning af ulve i Danmark.

Derudover skal forskerne udføre DNA-analyser, ligesom et DNA-register over samtlige ulve skal opdateres og samkøres med fund fra Polen og Tyskland som led i det centraleuropæiske samarbejde om genetisk overvågning af ulve.

Ulvefamilie har bidt sig fast i den danske natur

www.ulveatlas.dk kan man læse mere om, hvordan man kan indsende iagttagelser, afføringsprøver og andre spor, og på den måde bidrage til den samlede viden om ulve i Danmark.

Her kan man også følge arbejdet med at registrere ulve og se de seneste dokumenterede fund af ulv. Alle verificerede ulvefund i Danmark vil med en geografisk opløsning på 10x10 km være finde på hjemmesiden, hvor man kan foretage søgninger efter dato og kvadrat.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Regeringen har gode flytteplaner, men...

Skal der rettes en saglig kritik mod regeringens planer, er det, at de er for uambitiøse.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Trådløs højttaler: Det skal du overveje
Nu til dags kan du vælge mellem en trådløs højttaler med wi-fi- eller bluetooth-forbindelse. Hvis du ikke kan få begge dele, er her tipsene til at vælge. 
Se flere
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her