Indland

Medicinrådets første afgørelse udløser patient-kritik

Mindretalsudtalelse i Medicinrådet kritiserer rådets første afgørelse, der afviser præparat til standardbrug.

Torsdag kom den første afgørelse fra Medicinrådet, der er nedsat for at vurdere om effekten af medicin opvejer brugen af dyre præparater.

Afgørelsen vedrører præparatet nusinersen. Det gives blandt andet til spædbørn med muskelsvind.

Selv om rådets ene formand Steen Werner Hansen kalder præparatet for et "revolutionerende lægemiddel", anbefaler rådet ikke, at det bruges som standardbehandling for diagnosen spinal muskelatrofi.

Afgørelsen udløser dog kritik internt i rådet. Her sidder Danske Patienter, der er en paraplyorganisation for en lang række patientforeninger.

Patientforeningen er bestemt ikke enig i afgørelsen. Det har den givet udtryk for i en mindretalsudtalelse.

Danske Patienter er enig i, at producenten har sat en urimelig høj pris.

- Men vi mener også, at Medicinrådet bør tage særlige forhold i betragtning, når en sygdom er sjælden, eller der er tale om en særlig grad af alvorlighed, siger direktør i Danske Patienter Morten Freil.

I sin udtalelse skriver patientorganisationen:

- Medicinen er for dyr, men da det er en sjælden sygdom, vil det ikke belaste budgetterne voldsomt, hvis man havde fulgt denne indstilling.

Afgørelsen er et bekymrende startskud for rådet, mener Morten Freil. Han mener, at patienterne - stik mod intensionen - bliver gidsler i en kamp om penge mellem regionerne og medicinproducenterne.

- Det er en meget fortvivlende situation for de patienter, der ellers kunne se frem til en behandling, som kunne forbedre deres liv.

Rådet anbefaler, at nursinersen kan tages i brug ved særlige betingelser. Betingelserne efterlader ifølge Danske Patienter ikke nok plads til, at læger kan tage det i brug.

I sin pressemeddelelse kalder Steen Werner Hansen det for "frustrerende", at prisen er så høj. Han skriver samtidig, at hvis prisen bliver lavere, vil rådet lave en ny vurdering.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her