Indland

Folkeskoler gør lange dage kortere

Skolerne bruger i stigende grad en særlig paragraf til at erstatte f.eks. lektiecaféer med to lærere i fagtimerne.

Der er grund til at holde øje med skolernes brug af paragraffen, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). Foto: Polfoto

Landets folkeskoler er godt i gang med at gøre skoledagen kortere for en stor del af eleverne.

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for Undervisningsministeriet, svarer 43 pct. af skolerne, at de nu anvender en særlig paragraf i folkeskoleloven, § 16b, til at skære ned på den understøttende undervisning, f.eks. lektiecaféer og leg og bevægelse, som blev indført med skolereformen som en del af de længere skoledage. I stedet sætter skolerne to lærere på i fagtimerne, og ifølge undersøgelsen er skoledagen i 2017 på den måde blevet afkortet for 121.000 elever mod 87.000 i 2016.

Da skoledagen først og fremmest afkortes i de mellemste og ældste klassetrin, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA), at der er grund til at holde øje med skolernes brug af paragraffen.

»Forventningen var, at den ville blive brugt på indskolingsdelen, men der er tilsyneladende en større efterspørgsel til fleksibilitet, end man havde forventet,« siger hun.

Forskerne er uenige om gavnligheden af de kortere skoledage. Spørgsmålet er, om skolernes praksis er med til at underminere skolereformen, der skal øge elevernes faglighed bl.a. gennem længere skoledage. Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er skeptisk over, at skolerne skærer i den mere bløde del af undervisningen.

»Det underminerer den grundlæggende tankegang i skolereformen. Risikoen er, at eleverne får mere af det, som de ikke ønsker,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her